Australia benar rakyat keluarkan A$20,000 wang simpanan persaraan

SYDNEY – Berjuta-juta rakyat Australia bergegas mengeluarkan sejumlah A$ 33.3 bilion dari simpanan persaraan mereka di bawah skim kontroversial yang membolehkan rakyat yang mengalami masalah kewangan akibat pandemik Covid-19 mengeluarkan dari tabung wang simpanan persaraan umpama KWSP di Malaysia.

Ketika rakyat negara itu terkurung pada awal tahun ini, Kerajaan Australia memutuskan untuk mengizinkan mereka yang menganggur, kehilangan pekerjaan atau yang gaji dipotong sekurang-kurangnya 20 peratus untuk mengeluarkan sehingga A$ 20,000 (RM60,000) dari simpanan persaraan mereka.


Rakyat Australia yang menghadapi tekanan kewangan akan dibenarkan untuk mengeluarkan simpanan pencen mereka sehingga A$10,000 (RM30,000) pada tahun fiskal yang berakhir pada 30 Jun, dan A$10,000 lagi pada tahun fiskal berikutnya, yang mana A$20,000 itu boleh dikeluarkan dalam masa empat bulan akan datang.

Pengawal selia perkhidmatan kewangan, Australian Prudential Peraturan Authority, mengungkapkan pada hari Isnin (21 Sept) bahawa sehingga 3.2 juta orang Australia telah memohon untuk mengeluarkan sejumlah simpanan mereka. Sebilangan besar dipercayai warga Australia yang lebih muda. Pada 13 September, A$ 33.3 bilion telah dikeluarkan.

Kerajaan memperkenalkan skim tersebut pada bulan April dan pada awalnya merancang untuk menghentikannya pada 24 September. Tetapi skim itu telah dilanjutkan sehingga 31 Disember.

Langkah itu, yang merupakan sebahagian dari pakej besar yang diumumkan pada hari Ahad lalu untuk memerangi malapetaka ekonomi yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

“Ini adalah masalah yang mesti ditangani dengan sangat berhati-hati bagi mengelakkan tekanan kecairan (liquidity pressures) yang mungkin dihadapi dalam keadaan pasaran semasa,” kata CEO Industri Super Australia Bernie Dean dalam satu kenyataan.

Negara menghadapi gelombang pengangguran, terutama bagi pekerja bergaji rendah setelah kerajaan mengarahkan penutupan pub, kasino, restoran dan pelbagai premis lain semalam, dengan menekankan bahawa penutupan itu mungkin berlaku sekurang-kurangnya enam bulan.

Bagaimanapun beberapa pihak membantah keputusan kerajaan Australia tersebut.