Anggota PGA maut dipercayai tertembak diri sendiri

SEORANG anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) maut selepas dipercayai tertembak diri sendiri di bilik rehat Markas Latihan Luar Tupah, Pusat Latihan PGA (PLPGA) di Bedong, Sungai Petani, hari ini.

Dalam kejadian pada 5.10 pagi itu, Muhammad Aslam Ahmad, 31, maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian kepala.
Ketua Polis Daerah Kuala Muda Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, sebelum kejadian, pada 4. 30 pagi mangsa hadir ke bilik pengawal dan mengarahkan dua anggota yang bertugas untuk membawa kelengkapan berserta senjata ke bilik rehat untuk diperiksa.

“Mangsa telah memaklumkan kepada dua anggota berkenaan bahawa dia berasa sejuk dan mahu berehat di dalam bilik tersebut. Ketika dua anggota berkenaan beredar semula ke pos pengawal, mereka telah terdengar bunyi letupan tembakan.

“Kedua-dua anggota bergegas kembali ke bilik rehat dan mendapati mangsa dalam keadaan berlumuran darah di bahagian kepala. Mereka telah memaklumkan kejadian tersebut kepada pihak penyelia sebelum menghubungi polis,” katanya kepada Bernama, hari ini.
Adzli berkata, siasatan awal mendapati mangsa, yang masih bujang, mula menyertai Polis Diraja Malaysia pada 2008 dan telah melapor diri ke PLPGA pada April 2009 serta tidak mempunyai sebarang masalah displin atau kewangan.

“Pasukan forensik telah hadir ke tempat kejadian dan mendapati terdapat satu kesan tembakan di bahagian kepala.

“Proses bedah siasat dijalankan hari ini di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan kes buat masa ini diklasifikasikan sebagai mati mengejut,” katanya.