Ajaran Ayah Pin versi baharu didakwa bertapak di Lembah Klang

KUALA LUMPUR – Ajaran sesat yang dikatakan menyerupai Ayah Pin didakwa mula bertapak di Lembah Klang.

Menerusi Facebook We Are All Firdaus Wong yang mendedahkan perkara itu, sebuah kuil beralamat di Puchong dikatakan menjadi lokasi penganut ajaran agama itu berkumpul.

Memetik perkongsian tersebut, kuil berkenaan didakwa menghimpunkan ajaran pelbagai agama termasuk Islam.“Malah simbol-simbol agama di sana juga ada kaitan dengan fahaman pluralisme. Fahaman ini bercanggah dengan ajaran Islam. Islam itu tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya,” menurut perkongsian tersebut.

Perkongsian sekitar jam 11 pagi tadi turut berkongsikan beberapa keping gambar yang didakwa berkait dengan ajaran sesat tersebut.

Simbol pelbagai agama yang terdapat di pintu kuil berkenaan.
Simbol pelbagai agama yang terdapat di pintu kuil berkenaan.

Ia termasuk terdapat sekumpulan lelaki bersongkok dipercayai beragama Islam berkumpul dalam satu acara dalam kuil yang turut dihadiri penganut Buddha.

Dalam perkongsian sama, turut dipaparkan simbol agama Islam, Kristian dan lain-lain terdapat pada pintu masuk kuil berkenaan.

Sehingga jam 3 petang ini, perkongsian itu mendapat 781 tanda suka dan 195 komen, malah ada antaranya terkejut dengan pendedahan tersebut.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Mohd Ajib Ismail ketika dihubungi Sinar Harian hari ini memaklumkan pihaknya akan menyiasat berhubung dakwaan tersebut.

“Sehingga kini saya tidak menerima apa-apa laporan berhubung ajaran sesat ini, namun saya akan membuat semakan dengan Jabatan Penguatkuasaan Jawi.

“Sebarang perkembangan saya akan maklumkan kemudian, ” katanya ringkas.