KAFA sedia lepas Apek, Piya

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) sedia melepaskan Khairul Fahmi Che Mat jika penjaga gol berpengalaman itu berhasrat meninggalkan pasukan Kelantan pada musim perpindahan kedua bulan depan.
Malah, Presiden KAFA, Bibi Ramjani Ilyas Khan mengalu-alukan hasrat pasukan Kuala Lumpur untuk melamar pemain itu sambil menyatakan pintu rundingan turut terbuka luas kepada pasukan lain yang berminat.

Bibi berkata ia sebagai menyokong langkah transformasi yang sedang dilakukan oleh jurulatih baharu, Fajer Ebrahim ke atas The Red Warriors dan pada masa sama untuk meringankan beban kewangan ditanggung badan bola sepak itu.

“Terus terang saya nyatakan, Apek (Khairul Fahmi) memang tidak ada dalam perancangan jurulatih dan beliau (Fajer) menyerahkan kepada kami untuk membuat keputusan,” kata Bibi.

“Bagi kami, bila seseorang pemain tidak ada dalam perancangan jurulatih, dengan kekangan kewangan yang sedang kami hadapi, kami perlu akur dengan keputusan itu dan memberi ruang kepada pemain untuk bermain dengan pasukan lain.

“Namun, setakat ini kami belum membincangkan perkara ini dengan Apek kerana saya baru selesai berunding dengan Veenod (S Veenod), Taj (Amiridzwan Taj Tajuddin) dan Faizol Nazlin (Sayuti).

“Kami juga belum menerima sebarang tawaran untuk Apek sama ada daripada Kuala Lumpur atau pasukan lain. Tapi, pintu kami memang sentiasa terbuka untuk rundingan.”

Setakat ini Kelantan sudah mengetepikan 11 pemain termasuk dua import, Bruno Lopes dari Brazil dan Ferdinand Singa (Indonesia) selain pemain tempatan – Norfarhan Muhammad, Amiridzwan, Rozaimi Azwar, Sukri Abd Hamid, Shafiq Ab Rahman, Tengku Qayyum Ubaidillah dan Hattaphon Bun An.

Bibi menjelaskan, selain Apek, bekas ketua pasukan, Badhri Radzi atau Piya juga tidak ada dalam perancangan Fajer dan membuka ruang kepada pasukan lain yang mahu melamarnya.


Menurutnya, walaupun tindakan menggugurkan beberapa pemain berpengalaman dianggap drastik, KAFA terpaksa melakukannya demi menyelamatkan pasukan itu.

“KAFA sedang dibelenggu hutang yang mungkin berdepan tindakan daripada FIFA (Persekutuan Bolasepak Antarabangsa) serta pemotongan mata jika tidak ditangani segera. Kalau hutang tak dapat bayar, belum tentu pasukan Kelantan boleh kekal dalam Liga Super pada tahun depan.

“Pada masa sama, kami juga perlu menilai daripada pelbagai sudut, contohnya ambil pemain bergaji tinggi tapi prestasi pasukan tidak meningkat. Jadi, kami ambil jalan tengah, biar beban hutang berkurangan di samping berusaha mengekalkan pasukan dalam Liga Super,” katanya.