Pasukan Kerdil Bukan Lagi Kerdil – Aaron Hughes

PARIS 24 Jun – Pertahanan veteran Aaron Hughes mengakui tidak terkejut dengan kejayaan pasukan kerdil dalam Euro 2016 tatkala pasukannya Ireland Utara bersiap untuk berdepan Wales dalam pusingan kalah mati esok.

Empat daripada lima negara yang tidak pernah membuat penampilan dalam Kejohanan Eropah sebelum musim panas ini mara ke pusingan 16 terakhir dan hanya Albania tersingkir, itu pun berdasarkan perbezaan gol.

Malah, sekurang-kurangnya satu pasukan kerdil bakal ke suku akhir kerana Ireland Utara bertemu Wales, manakala Iceland berdepan England dan Slovakia menentang Jerman.

Dengan juara dunia seperti Perancis, Sepanyol, Itali dan England berada dalam laluan undian kalah mati yang sama, satu pasukan kerdil mungkin boleh layak ke final.

Tegas Hughes, sememangnya jurang antara pasukan utama Eropah dan pasukan kerdil semakin mengecil dan petanda itu begitu jelas dilihat ketika kempen kelayakan lagi.


“Anda perlu berhati-hati untuk menggunakan perkataan kerdil sepanjang kejohanan ini kerana pasukan yang dipanggil kerdil benar-benar memberi impak. Saya fikir mereka menambah kehangatan kepada kejohanan ini.

“Jika anda melihat di peringkat kelayakan untuk sampai ke sini, mungkin ramai orang terkejut tetapi kini pasukan itu berada di sini dan bermain dengan baik, saya tidak melihatnya sebagai satu kejutan.

“Permainan Portugal-Iceland bukan satu kejutan besar kerana melayakkan mereka (Iceland) mendahului kumpulan mereka menentang pasukan yang dipanggil lebih besar, jadi mengapa yang kemudian adalah kejutan?

“Setiap pasukan, sama ada adalah sebuah negara bola sepak yang besar atau yang lebih kecil, pemain mereka bermain di peringkat tertinggi dengan kelab mereka dan mengambil kira faktor itu ke dalam bola sepak antarabangsa, benar-benar menambah kehangatan kepada kejohanan itu.

“Ini juga membuktikan bahawa sejauh mana bola sepak sudah berubah sejak lapan hingga 10 tahun lalu,” kata pemain pertahanan yang memiliki 102 cap bersama Ireland Utara itu. – AGENSI