Kelab Liga Utama Perancis Tawar Kontrak Kepada Dickson Nwakaeme

Bekas penyerang Kelantan dan Pahang Dickson Nwakaeme telah menandatangani untuk Angers SCO di Perancis Ligue 1, menurut kelab itu.

Menurut akaun Twitter kelab itu, penyerang berusia 30 tahun ini akan bermain untuk mereka di Liga utama Perancis musim depan. Angers menduduki tempat kesembilan dalam 2015-16 musim Ligue 1, setelah berjaya naik daripada bahagian kedua pada akhir musim sebelumnya.

lequipe.fr melaporkan bahawa kontraknya dengan les scoïstes akan berlangsung selama satu tahun. Mereka juga melaporkan bahawa Nwakaeme sebelum ini menghadiri ujian pada musim panas tahun 2013.


Sebelum ini Dickson Nwakaeme telah menolak tawaran dari kelab Nantes and Angers SCO pada musim 2014 kerana telah bersetuju melanjutkan kontraknya bersama Pahang.

Nwakaeme telah menjadi ejen bebas sejak berpisah dengan Pahang pada akhir musim 2015. Sejak itu beliau telah mengadakan perbincangan dengan pasukan Malaysia yang lain tertamanya Selangor, tetapi semuanya gagal kerana tidak mampu memenuhi permintaan gajinya.

Beliau tiba di Malaysia untuk bermain untuk Kelantan pada musim 2013, dan dia memenangi Piala FA dengan Red Warriors tahun itu.

Musim berikutnya beliau berpindah ke Pahang, dengan siapa dia memenangi Piala FA pada tahun ini dan Piala Malaysia. Sepanjang tahun berkhidmat tiga di Malaysia, beliau telah menjaringkan 49 semua gol dalam semua pertandingan.