Joe Wings Cari Pemuzik Rock Berbakat

Manakala peringkat akhir akan diadakan di MAEPS Serdang pada 16 Oktober depan.

Dalam pada itu, Joe berkata, pada setiap lokasi saringan pihaknya hanya akan memilih empat kumpulan untuk ke peringkat akhir dan menjangkakan persaingan akan sengit.

Kata Joe, sebagai juri dia mencari sebuah kumpulan yang bukan sahaja berbakat besar tetapi mampu memberikan kelainan memandangkan mereka perlu menyampaikan sebuah lagu baharu ciptaan sendiri pada peringkat akhir nanti.

“Kami perlu teliti dalam memilih calon peringkat akhir kerana ingin memastikan kemunculan mereka dalam industri mampu memberi impak dan berkekalan untuk waktu yang panjang.

“Ia tidak akan jadi mudah namun kami yakin peserta yang hadir untuk saringan nanti memiliki kriteria yang kami kehendaki,” jelasnya.

Menariknya pada peringkat akhir nanti, Joe berkata, kesemua finalis bakal merasai pengalaman bermain di atas pentas bersaiz besar selain dilengkapi dengan sistem bunyi bertaraf antarabangsa.

“Pertandingan ini bukan sahaja mencari pelapis baharu tetapi turut memberi pengalaman sebenar kepada mereka seperti sedang mengadakan sebuah konsert sebenar.


“Ia sekali gus dapat membeti motivasi kepada para peserta bertanding dalam memberikan persembahan setaraf dengan kemudahan disediakan.

“Juara bukan sahaja akan memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM5,000 malah kesemua 12 peserta terlibat berpeluang merakamkan sebuah lagu dalam satu album kompilasi yang dikawal selia sendiri oleh saya,” katanya.

Selain Joe, dua lagi juri peofesional pada peringkat akhir nanti adalah Hillary Ang dan Yazit (Search).

Dalam perkembangan sama, Joe berkata, yuran penyertaan untuk setiap kumpulan adalah RM300 dan had penyertaan daripada 15 hingga 35 tahun sahaja.

“Peserta turut menerima lima helai baju T manakala RM30 daripada yuran penyertaan itu akan didermakan kepada tabung kebajikan Yazit,” katanya.

Untuk maklumat lanjut mengenai War of Bands РJoe Wings Mencari Protege boleh melayari www.tioevent.com/jwwob atau Facebook Joe Wings Protege.