Sharapova Jual Coklat, Dikecam Pemain Tenis Dunia Akibat Gagal Ujian Dadah

PEMINAT-peminat tenis dunia mungkin akan merindui aksi bekas pemain No.1 dunia, Maria Sharapova gara-gara digantung tahun ini kerana gagal ujian doping pada Terbuka Australia Januari lalu.

Lebih-lebih lagi kini berlangsung kejohanan tumpuan dunia, Terbuka Perancis di gelanggang tanah liat di Roland Garros.

Namun tempoh Sharapova yang positif penggunaan meldonium menggunakan masa penggantungannya itu dengan melancarkan produk makanannya sendiri berasaskan coklat yang dikenali  ‘Sugarpova Chocolate’ di Chicago pada Selasa lalu.

Sharapova yang kelihatan gembira ketika majlis pelancaran tersebut.

Sebelum ini dilaporkan juara Grand Slam lima kali ini belum pasti akan kembali ke gelanggang atau tidak selepas penggantungganya berakhir.

0406Sharapova
Dikecam pemain tenis dunia

Kesan daripada hukuman penggantunggan ini, kontrak Sharapova bersama beberapa syarikat gergasi dunia ditarik termasuk Nike dan Porsche.

Sementara itu Maria tidak langsung mendapat simpati dari pemain-pemain tenis dunia.

Kebanyakan rakan-rakan pemain tenis reaksi negatif kepada pengumuman beliau, dengan hampir tidak ada sokongan atau simpati secara umum untuk Sharapova.

John McEnroe dan Pat Cash berkata, mereka mendapati sukar untuk mempercayai beliau.

Jennifer Capriati disiarkan di Twitter bahawa dia perlu dilucutkan 35 gelaran profesional yang dimenangi beliau.

Chris Evert melahirkan rasa terkejut beliau pada kekurangan sokongan dalam tenis untuk Sharapova, menyatakan bahawa dia “[mempunyai] sentiasa diasingkan dirinya dari seluruh dunia tenis, dari pemain “.

Serena Williams menyatakan terkejut dengan pengumuman Sharapova dan meminta pegawai tenis tidak melanjutkan apa-apa rawatan khas ke arahnya.

Rafael Nadal dan Andy Murray berkata Sharapova berhak untuk dihukum atas dasar bahawa dia terlalu cuai untuk tidak menyedari ubat meldonium telah menjadi bahan yang dilarang dengan Murray  menambah bahawa “mengambil ubat yang anda tidak perlukan adalah sesuatu yang salah”.

Roger Federer menggesa Persekutuan tenis untuk menjalankan lebih ujian anti-doping.

Novak Djokovic berkata, dia bersimpati, tetapi Sharapova perlu bersedia dengan hukuman.

Victoria Azarenka dan Dominika Cibulkova tidak langsung menyokong beliau dengan Cibulkova berkata dia tidak langsung bersimpati dengan Sharapova dan tidak terasa langsung ketiadaannya dalam kejohanan dan menyatakan Sharapova ialah pemain yang sombong dan angkuh.

Persekutuan Tenis Rusia masih mempertahankan Sharapova, menggambarkan keputusan ujian dadah positif sebagai karut dan yakin bahawa Sharapova akan mewakili Rusia di Sukan Olimpik 2016 nanti.