Malaysia bermula baik di Piala Sultan Azlan Shah

Ipoh: Barisan pemain muda negara membuktikan kemampuan sebenar mereka apabila berjaya menewaskan Afrika Selatan 3-2 pada aksi pertama Piala Sultan Azlan Shah di Stadium Hoki Azlan Shah, semalam.

Di bawah bimbingan pertama Muhammad Dhaarma Raj Abdullah, skuad negara memberi tekanan awal dan hasilnya mereka memperoleh gol pertama pada minit ke-10.

Segala-galanya bermula daripada hantaran cantik Rashid Baharom dari penjuru kanan yang kemudian dikuis Faizal Saari untuk meletakkan Malaysia di depan seketika.

Afrika Selatan menggandakan asakan dan akhirnya berjaya menyamakan kedudukan enam minit selepas itu menerusi pukulan sudut penalti yang disempurnakan Jethro Eustice.

Skuad negara memperoleh peluang terbaik untuk di depan m-19 apabila dihadiahkan dua pukulan sudut penalti, namun kedua-duanya gagal disempurnakan dengan baik.

Bersambung babak kedua, skuad negara mula memperkemaskan rentak permainan mereka dan perubahan itu menjadi apabila Malaysia kembali di depan menerusi jaringan padang Rashid m-42.

Malaysia memperoleh peluang terbaik untuk terus melebarkan jurang, namun pukulan sudut penalti m-45 gagal disempurnakan.

Skuad negara sekali lagi terlepas tiga peluang terbaik menerusi pukulan sudut penalti m-51, 52 dan 53, tetapi mereka masih buntu juga untuk mencari ruang menjaringkan gol.

Sebaliknya Afrika Selatan berjaya menyamakan kedudukan m-56 menerusi pukulan sudut penalti oleh Eustice.

Bagaimanapun Faizal muncul wira negara apabila menyumbat gol kemenangan m-63 hasil pukulan sudut penalti.

Highlights – LIKE Facebook untuk highlights terkini