Polis Perancis mabuk bau ganja

Paris: Polis Perancis yang membuat rampasan ganja dalam jumlah yang besar di Roubaix kini menghadapi masalah.

Lebih 40 kilogram dadah berkenaan kini disimpan di ibu pejabat polis di utara Perancis itu dan baunya kini semakin merebak.

Malah, bau dadah itu juga boleh menyebabkan mereka gagal dalam ujian dadah, selain sesetengahnya mengadu loya dan sakit kepala.

Pegawai kesatuan polis, Fabrice Danel memberitahu akhbar Perancis NordEclair bahawa rakan sekerjanya benar-benar bosan dengan situasi itu.

“Mereka mengadu loya dan sakit kepala, sesetengahnya pula sama ada berasa bimbang atau untuk suka-suka melakukan ujian dadah.

“Hasilnya, kebanyakan mereka didapati positif dadah,” katanya.

Bau itu menggesa mesyuarat antara pegawai minggu lalu, tetapi setakat ini mereka belum menemui cara untuk menangani masalah itu.

Dadah dirampas itu biasanya akan dipindahkan dari bangunan terbabit, tetapi perbalahan yang timbul antara pesuruhjaya polis dan agensi bertanggungjawab untuk memusnahkan dadah berkenaan menyebabkan proses pemusnahan tertangguh.

Seorang hakim yang bimbang dengan situasi yang berlaku itu berkata, pegawai polis terbabit berdepan risiko yang besar.

“Bayangkan jika mereka terbabit dalam nahas ketika bertugas atau dalam perjalanan pulang. Ujian menunjukkan mereka positif dadah dan mereka mungkin ditahan,” katanya. – AFP