Laporan Polis akan dibuat, Terengganu Minta FAM Siasat Insiden di Larkin

KUALA TERENGGANU, 2 Feb — Terengganu menyerahkan kepada pihak Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk menyiasat insiden perlawanan pusingan kedua antara T-Team dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Johor Baharu semalam.

Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid berkata FAM perlu menjalankan siasatan terperinci berhubung punca pasukan T-Team enggan meneruskan perlawanan pada babak kedua.

“Sememangnya saya amat kesal dengan kejadian yang menimpa pasukan berstatus kelab ini sehinggakan pemain serta jurulatih kecergasan kami pun kena dipukul di tempat lawan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Wan Ahmad Nizam meminta FAM menjalankan siasatan menyeluruh berhubung insiden itu dengan segera.

Dalam laporan akhbar hari ini, perlawanan T-Team menentang JDT di Stadium Larkin malam tadi tidak diteruskan pada separuh masa kedua apabila T-Team dikatakan menarik diri.

Tindakan itu dipercayai akibat pemain import kelahiran Brazil, Evaldo Rodrigues dan jurulatih kecergasan Stefano Impagliazzo dikasari oleh pengurusan tertinggi JDT ketika menuju ke bilik persalinan selepas tamat separuh masa pertama.

Menurut laman T-Team, Stefano telah disepak di pangkal paha manakala pemain import Evaldo Goncalves berdarah kerana kecederaan akibat ditumbuk dimuka oleh pegawai pasukan Johor DT.

Pada masa itu, JDT mendahului 2-1 pada separuh masa.

Dalam pada itu, Wan Ahmad Nizam berkata beliau telah mengarahkan pemain serta pengurusan T-Team untuk membuat laporan polis berhubung kejadian terbabit.

Beliau berkata pihaknya juga memohon bahagian pengurusan tertinggi T-Team mengemukakan laporan penuh berhubung kejadian itu serta mengarahkan mangsa membuat pemeriksaan kesihatan.

Pemain import T-Team, Evaldo Rodrigues (kiri) dan jurulatih kecergasan, Stefano Impaglaizzo (kanan) keluar dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu

Sementara itu ketua jurulatih T-Team, Mohd Azraai Khor Abdullah menggesa FAM supaya memindahkan perlawanan ulangan itu ke gelanggang berkecuali bagi mengelakkan insiden yang sama berulang.

Beliau yang kesal dengan insiden bagaimanapun enggan mengulas lanjut bagi mengelakkan ia menjadi lebih keruh dan menyerahkan sepenuhnya kepada FAM untuk menyiasat mengenai insiden di Larkin itu.

Beliau menegaskan T-Team akan membuat laporan polis berkenaan insiden tersebut.

“Saya juga perlu melihat dahulu kecederaan para pemain dan pegawai pasukan (T-Team) sebelum dapat membuat ulasan lanjut, namun adalah lebih elok sekiranya FAM sendiri yang menyiasat mengenai insiden itu,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung FAM Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, pihaknya dijangka menerima laporan perlawanan itu selewat-lewatnya esok daripada komisioner perlawanan, Zainal Mukri sebelum dapat mengambil tindakan selanjutnya.

PEMAIN JDT, Luciano Figueroa (kanan) dan Pablo Aimar menunggu pemain T-Team memasuki padang pada separuh masa kedua

Hamidin berkata, beliau dan Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, Datuk Seri Afandi Hamzah akan mengadakan mesyuarat khas, Khamis ini, bagi membincangkan insiden berkenaan.

“Kita akan turut memanggil komisioner dan pengadil perlawanan dalam mesyuarat berkenaan bagi mendapatkan gambaran lebih jelas.

“Jadi, saya harap para media dapat bersabar sebelum keputusan muktamad diumumkan oleh FAM pada Khamis ini,” kata Hamidin yang turut kesal dengan insiden tersebut.

Sementara itu Pemain import T-Team, Evaldo Rodrigues (kiri) dan jurulatih kecergasan, Stefano Impaglaizzo dilihat keluar dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu hari ini. Mereka yang berada di balai berkenaan kira-kira 16 minit atas urusan yang tidak diketahui mengambil keputusan membisu apabila diminta penjelasan mengenai tujuan ke balai polis.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, ACP Zamri Samsudin ketika dihubungi Bernama mengesahkan tiada laporan rasmi dibuat oleh pihak T-Team sehingga 3.30 petang tadi.