RM49j rebat Touch ‘n Go tidak dituntut pengguna

SHAH ALAM – Apakah anda salah seorang daripada pengguna kemudahan Touch ‘n Go?

Kalau jawapannya ‘ya’, apakah anda pernah menebus rebat daripada pihak berkaitan sejak tawaran itu diperkenalkan di seluruh negara lima tahun lalu?

Kaji selidik yang dibuat Sinar Harian menunjukkan ramai dalam kalangan pengguna kemudahan Touch ‘n Go tidak sedar wujudnya tawaran rebat ini dan kalau ada yang sedar pun, mereka tidak menebus rebat itu kerana berpendapat prosesnya rumit.

Apa yang mengejutkan adalah, lebih RM49 juta wang rebat masih belum dituntut pengguna lebuh raya yang mengguna Touch ‘n Go.

Jumlah RM49 juta itu sebenarnya adalah anggaran konservatif, yang dikira berdasarkan tuntutan purata RM10 untuk sebahagian besar daripada kira-kira lima juta pemegang Touch ‘n Go.

Menurut sumber, ada 100,000 pengguna yang pernah membuat tuntutan tetapi hanya 70,000 yang membuat tuntutan secara konsisten.

Kiraan itu berdasarkan rebat 20 peratus bagi pengguna kad prabayar Touch ‘n Go dan SmartTag yang merangkumi semua laluan lebuh raya di seluruh Semenanjung.

Rebat itu termasuk dalam 11 hadiah mesra rakyat yang diumumkan Datuk Seri Najib Razak sempena sambutan 100 hari sebagai perdana menteri pada 11 Julai 2009.

Tawaran itu diperkenalkan pada 1 September 2009.

Pada tahun itu sahaja, kerajaan memperuntukkan RM61 juta sebagai hadiah rebat kepada 85,000 pengguna kad Touch ‘n Go.

Sinar Harian sedang mendapatkan maklum balas mengenai peruntukan rebat untuk tahun-tahun seterusnya, tetapi dipercayai jumlah itu terus meningkat dari tahun ke tahun disebabkan pengguna aktif Touch ‘n Go kini mencecah kira-kira lima juta.

Masih ramai dalam kalangan pengguna kad prabayar ini tidak mengetahui mengenai tawaran rebat itu kerana kurangnya promosi iklan.

Ada juga dalam kalangan pengguna merungut mengenai syarat kelayakan tuntutan, iaitu mesti tidak kurang daripada 80 kali penggunaan kad setiap bulan.

Tidak kurang juga yang mengeluh rumit membuat tuntutan kerana kaunter yang disediakan agak terhad.

Klik sini untuk pendaftaran 20% rebat tol dari kerajaan!