Cikgu seminar bocor soalan SPM

Kuala Lumpur: Seminar membocorkan soalan, kata seorang lelaki yang mendakwa mempunyai bukti beberapa pelajar sebuah sekolah menengah di ibu negara mendapat soalan bocor kertas Matematik dan Matematik Tambahan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Isnin lalu.

Ia dikatakan diberi guru yang mengelola seminar di sebuah masjid sehari sebelum peperiksaan dengan pelajar yang mengikuti kursus berkenaan mendapat ‘bonus’ untuk memudahkan mereka menjawab kertas terbabit.

Bagaimanapun, disebabkan rasa gembira kerana mendapat soalan berkenaan, mereka berkongsi dengan rakan lain yang tidak menyertai seminar itu menyebabkan ia kemudian dimaklumkan kepada seorang lelaki, Mohd Husaini Jaslee, 30.

Husaini berkata, dia yang terkejut mendapatkan penjelasan Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) yang memberi jaminan akan menyiasat dakwaan itu dalam tempoh terdekat.

“Sebaik selesai peperiksaan kertas itu, mereka menunjukkan soalan bocor yang diperoleh. Bila ditanya, semua mereka mengaku ia diberi guru yang mengelolakan seminar di masjid.

“Saya mendapatkan Lembaga Peperiksaan berhubung perkara itu dan pegawai di situ maklumkan mereka akan menyiasat,” katanya pada sidang media di Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), semalam. Masalah itu tidak terhenti di situ saja apabila dia menerima pesanan WhatsApp daripada pelajar menunjukkan soalan bocor kertas Matematik Tambahan, lima minit sebelum peperiksaan bermula Isnin lalu.

Dia yang kebetulan berada di Lembaga Peperiksaan menunjukkan pesanan itu kepada pegawai di sana dan sekali lagi diberi jaminan kes itu akan disiasat.

“Saya tunggu sehingga selesai peperiksaan pada jam 5.30 petang dan mendapati memang soalan yang dikatakan bocor itu keluar. Butiran soalan juga serupa.

“Di sini saya persoalkan bagaimana ia boleh berlaku sedangkan sepatutnya ia menjadi rahsia sehingga masa sebenar peperiksaan. Ia tidak adil kepada mereka yang tidak mendapat soalan bocor itu,” katanya yang turut membuat aduan di Balai polis Wangsa Maju. berhubung perkara itu.

Husaini berkata, dia berharap Kementerian Pendidikan menjelaskan isu itu kerana tidak mahu ada yang menjadi mangsa keadaan dan menjejaskan kualiti sistem pendidikan dan peperiksaan Malaysia.