Filem baru KRU betulkan fakta Black Hawk Down

PETALING JAYA: KRU Studios bakal menghasilkan sebuah filem berbentuk patriotik berdasarkan pertempuran yang berlaku di Mogadishu, Somalia kira-kira 20 tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif KRU Studios, Norman Abdul Halim berkata, filem yang masih dalam peringkat perbincangan dan penyelidikan itu bakal mengangkat perjuangan dan pengorbanan tentera Malaysia dalam peperangan tersebut.

“Pihak KRU Studios merancang untuk menghasilkan sebuah filem patriotik tetapi tidak terlalu berbentuk melodrama atau pun biografi kerana bimbang ia tidak akan dapat menarik minat penonton.

“Filem itu nanti akan lebih kepada aksi namun mengekalkan perspektif dan perjuangan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang terlibat dalam peperangan tersebut,” katanya kepada mStar Online.

Dalam pada itu, Norman berkata, filem tersebut dihasilkan bukan bermaksud memburuk-burukkan tentera Amerika Syarikat yang dianggap hero dalam peperangan tersebut sebaliknya ia memberi fokuskan kepada pengalaman tentera Malaysia yang terlibat dalam peristiwa itu.

Malah kata Norman, isu tersinggung tidak sepatutnya timbul kerana pihak Amerika sendiri telah membikin filem berkenaan dengan menggambarkan tentera mereka sebagai wira sebenar.

“Versi yang kita ingin hasilkan ini adalah untuk menceritakan pengalaman dan perjuangan tentera kita ketika di sana.

“Tidak timbul sebarang isu kerana filem ini akan dihasilkan bukan untuk menghentam mereka tetapi mengangkat pengorbanan tentera Malaysia,” ujarnya.

Untuk rekod, Amerika Syarikat pernah menghasilkan filem Black Hawk Down pada 2001 mengisahkan peristiwa yang berlaku di Mogadishu.

Bercakap lanjut mengenai projek terbaharu itu, Norman berkata, sebuah dokumentari khas akan dihasilkan mengenai kisah di Mogadishu sebelum penggambaran berlangsung tahun hadapan.

Anggota sniper negara di Somalia

Bagaimanapun kata Norman pihaknya masih belum memutuskan barisan pelakon yang bakal membintangi filem tersebut.

“Kita juga akan cuba mendapatkan bantuan daripada pihak berkuasa untuk meminta pandangan dan nasihat selain kebenaran mendapatkan bahan dan maklumat mengenai kejadian itu,” katanya.

Seorang tentera Malaysia terkorban manakala 7 lagi cedera dalam peristiwa tersebut. Askar dari 19th Battalion, Royal Malay Regiment of the Malaysian Army dan 11th Regiment, Grup Gerak Khas terbabit dalam operasi menyelamat tentera US – mStar