Zizan pengacara AF yang baru

KUANTAN: Pemilihan Pelawak Zizan Razak sebagai pengacara musim baharu program realiti Akademi Fantasia 2013 (AF 2013) adalah bagi memberi nafas baru kepada program tersebut.

Pengurus Saluran Astro Ria, Raqim Ahmad Ramli berkata, Zizan mempunyai kriteria yang berbeza dengan pengacara sebelum ini dan mampu memberi nafas baru pada AF 2013.

“Zizan merupakan pilihan yang paling tepat kerana dia mempunyai karakter yang berlainan daripada pengacara Akademi Fantasia (AF) sebelum ini yang mana kita tahu masing-masing mempunyai cara tersendiri.

“Dengan cara penyampaian yang santai dan jenakanya dapat membantu mengurangkan tahap tekanan peserta,” katanya yang ditemui mStar Online selepas Konsert Prelude AF 2013, di sini, Sabtu lalu.

Tambah Raqim, pihaknya menerima banyak maklum balas positif daripada penonton yang menganggap pemilihan tersebut bertepatan dengan konsep baharu program ini.

“Kita dapat komen yang banyak daripada penonton di laman sosial tentang pemilihan Zizan dan Alhamdulillah kebanyakannya memberi maklum balas positif.

“Kita buat kajian dan survey terlebih dahulu dengan penerimaan penonton terutamanya peminat rancangan ini yang telah mengikuti perkembangan AF daripada awal,” katanya.

Zizan Razak.
Dalam pada itu, mengulas tentang pemilihan pelajar, Raqim berkata, ia dibuat mengikut kriteria yang ditetapkan dengan mengutamakan kelebihan vokal.

“Kita pilih 10 peserta terbaik dan mempunyai suara yang unik dan tiada persamaan dengan mana-mana artis yang telah ada.

“Tentang pakej lain serta nilai kormersial bagi saya ia akan datang kemudian dan ia boleh dibentuk oleh tenaga pengajar untuk membantu mereka mencari imej tersendiri,” katanya.

Sementara itu, ditanya tentang penglibatan penyanyi Fida dan pelakon Arja Lee, katanya, kedua-dua artis ini tidak mencapai tahap yang dikehendaki panel penilaian.

“Arja Lee sampai ke peringkat Top 24 namun kekurangan undian menyebabkan dia tidak terpilih untuk menyertai 10 peserta awal pada Konsert Prelude.

“Manakala Fida tidak melepasi top 24, bukan kerana suara dia tidak sedap namun ada calon yang lebih layak dan mempunyai suara yang belum ada lagi di negara ini,” katanya.

Dalam pada itu, jelas Raqim cabaran utama pelajar kali ini adalah didedahkan dengan media sosial bagi berinteraksi dengan peminat mereka di luar.

“Kalau dulu kita tidak benarkan mereka berhubung dengan dunia luar namun kali ini berbeza, kita mahu mereka belajar untuk berhadapan dengan media sosial seperti Twitter dan Instagram serta Facebook.

“Ia penting dalam memberi pendedahan bagaimana mereka berhadapan dengan dunia realiti selepas keluar daripada akademi nanti,” katanya.

Program AF 2013 akan bersiaran secara langsung setiap Sabtu pukul 9 malam bermula 14 September depan di Astro Ria (saluran 104). – mStar