Rashid Sidek letak jawatan

Kuala Lumpur: Berbanding punca sebenar peletakan jawatan abangnya, Datuk Misbun Sidek pada 2011 yang masih misteri hingga hari ini, Rashid yang berbuat demikian secara mengejut semalam tidak berahsia mengenai tindakan itu.

Tanpa berselindung, Rashid menuding jari kepada lagak Pengarah Kumpulan Pengurusan Bakat (TMG) Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Tan Aik Mong yang menjadi punca dia mengambil keputusan drastik mengakhiri khidmatnya selama 10 tahun dengan badan induk itu.

Rashid menambah dia tidak sesuai dengan struktur baru yang diterapkan Aik Mong ketika ini yang disifatkan seolah-olah merendahkan kemampuan jurulatih yang ada.

Rashid mengaku sudah memberi notis sebulan dan tidak akan hadir melatih pemain bermula hari ini kerana dikira mengambil cuti tahunan.

Tan Aik Mong bersama Presiden BAM

“Saya tidak boleh ikut lenggok sistem sekarang, jadi tiada guna saya tunggu lagi. Sebab itu saya buat keputusan untuk meletak jawatan.

“Rasa macam diludah oleh TMG yang seolah-olah menganggap sumbangan jurulatih sebelum ini sangat sedikit. Ia secara tidak langsung membuat saya dan jurulatih lain fikir kami diletakkan pada tahap paling rendah.

“Lagi pun saya tidak boleh tahan tengok muka orang yang sebelum ini tiada kuasa, tiba-tiba diberikan kuasa dan sering mencanang dirinya bekas pemain nombor tiga dunia (Aik Mong). Habis saya ini siapa?” kata Rashid ketika dihubungi semalam.

Rashid, 45, berkhidmat sebagai jurulatih BAM sejak 2003 adalah pemenang pingat gangsa Olimpik 1996 yang juga sebahagian daripada pasukan emas Piala Thomas 1992.

Sejak pengurusan baru BAM yang dipimpin Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff mewujudkan TMG, Rashid tidak lagi bergelar ketua jurulatih perseorangan, sebaliknya berada di bawah abangnya, Razif yang dilantik mengetuai kejurulatihan kumpulan A (elit).