Myanmar akur kehebatan Malaysia

Temerloh: Sebaik saja sah melangkah ke final Pestabola Merdeka, Myanmar mula bermain psikologi apabila meletakkan tekanan kepada Malaysia yang beraksi di laman sendiri.

Myanmar menempah tiket sukar ke final selepas menundukkan Singapura 2-0, jaringan Phyo Ko Ko (minit ke-15) dan So Kyaw-Kyaw (m-89) dengan mengharapkan Malaysia menewaskan Thailand dan mara menerusi kelebihan jaringan.

“Mereka akan mendapat tekanan yang lebih kerana beraksi di laman sendiri dan perlu melakukan yang terbaik di depan penonton sendiri,” kata pengurus pasukan Myanmar, Myint Aung.

“Apapun, kami turut berterima kasih kepada Malaysia kerana menewaskan Thailand. Kami akan bermain sebaik mungkin pada final nanti kerana dalam bola sepak, kita tidak siapa boleh menduga. Kita hanya boleh lakukan yang terbaik.

“Malaysia mempunyai pasukan yang memiliki permainan teknikal yang cukup baik jadi kami akan pastikan semua pemain bersedia dan bersungguh-sungguh di final,” katanya yang menjelaskan Myanmar akan turun dengan barisan terkuat Sabtu ini.

Kali terakhir Myanmar menjuarai Pestabola adalah pada 2006 dengan menewaskan Indonesia 2-1 di final.

Bagi Singapura, kekalahan kali ketiga berturut-turut tidak menjejaskan perancangan mereka bagi menghadapi temasya Sukan SEA Disember ini.
Skuad Singapura tempang

Penolong jurulatih, K Balagumaran berkata skuad yang dimiliki Singapura pada temasya kali ini tempang tanpa khidmat beberapa pemain utama yang terpaksa beraksi bersama skuad kebangsaan.

“Kami kehilangan tujuh pemain utama. Bagi saya, pemain sudah memberikan yang terbaik dan ia diharap dapat memberi pendedahan yang baik untuk mereka,” katanya yang menyaksikan Singapura menamatkan kempen peringkat kumpulan tanpa sebarang gol. – BH