Liga-M dapat sentuhan Jepun

Kuala Lumpur: Liga Malaysia (Liga-M) yang akan diswastakan bermula 2015 bakal mendapat sentuhan dari negara matahari terbit yang mempunyai liga terbaik di rantau Asia – Liga Jepun (Liga-J).

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang dalam proses menswastakan liga menjelang 2015, akan mengadakan kerjasama dengan Persatuan Bola Jepun (JFA) dan Liga-J bagi memastikan mutu liga dan bola sepak negara berkembang selari dengan gergasi Asia itu.

“Sejak dua bulan lalu, dua kali wakil dari Liga-J dan JFA datang ke FAM untuk membincangkan kerjasama yang mampu dibentuk dan hasilnya, satu persetujuan dicapai dan kedua-dua pihak bakal menandatangani memorandum persefahaman (MoU) pada 21 Oktober ini,” kata Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin.

Tukar jurulatih, pemain

“Sehubungan dengan itu, satu bengkel berkenaan penswastaan liga akan turut diadakan dengan pegawai JFA dan Liga-J akan berkongsi kepakaran mereka.” Bengkel berkenaan akan diadakan di Wisma FAM Kelana Jaya untuk tempoh tiga hari.

Menurut Hamidin, selain majlis menandatangani memorandum dan bengkel, dua bekas pemain Liga-J akan turut datang berkongsi pengalaman mereka dengan pemain remaja tempatan.

Perisytiharan harta

“Kita harap dapat dapat manfaat daripada kerjasama ini,” kata Hamidin pada sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Tempatan di Wisma FAM semalam. “Jepun tampak begitu komited dalam merealisasikan memorandum ini yang turut membabitkan pertukaran pemain, jurulatih dan siri perlawanan antara kelab tempatan dan Jepun.”

Sementara itu, JKPT yang dipengerusikan Datuk Afandi Hamzah dalam mesyuaratnya turut memutuskan beberapa perkara untuk musim 2014 antaranya semua pegawai dan pemain perlu membuat perisytiharan harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerusi borang yang disediakan badan induk itu.