Kes khalwat pemain: PBNP serah kepada JAIP

KUANTAN – Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) menyerahkan kepada Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) untuk menyiasat dua pemain pasukan Tok Gajah itu yang ditangkap berkhalwat di sebuah hotel di sini, Kelmarin.

Setiausaha Agung PBNP, Fuzzeimi Ibrahim berkata, mereka tidak boleh mengambil tindakan ke atas dua pemain berkenaan memandangkan kes itu masih berada dalam siasatan JAIP.
 
“Tengku Muda Pahang Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah yang merupakan Presiden PBNP akan membuat pengumuman rasmi mengenai perkara ini selepas siasatan JAIP nanti…jadi saya tidak boleh memberikan apa-apa komen kerana bimbang ia akan mengganggu siasatan,” katanya.
 
Beliau berkata demikian ketika ditemui Bernama pada majlis makan malam bagi meraikan pasukan yang bertanding pada Kejohanan Pestabola Merdeka 2013 di salah sebuah hotel di sini, malam tadi.
 
Media kelmarin melaporkan dua pemain Pahang ditahan oleh pegawai penguatkuasa JAIP kerana disyaki berkhalwat di sebuah hotel di sini.
 
Dua pemain berkenaan berusia dlam lingkutan 20-an ditahan bersama pasangan masing-masing di bilik berasingan kira-kira pukul 4.30 pagi Rabu.

Semalam Pegawai penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) menahan dua pemain bola sepak Pahang kerana disyaki berkhalwat di sebuah hotel di bandar ini, semalam.
 
Menurut sumber, dua pemain skuad Tok Gajah berusia 20-an itu ditahan bersama pasangan masing-masing di bilik berasingan kira-kira pukul 4.30 pagi.
 
Serbuan itu dilakukan sepasukan pegawai penguatkuasa Jaip hasil maklumat orang awam yang mengesyaki mereka mendaftar masuk bersama pasangan bukan muhrim.
 
Hasil pemeriksaan di bilik pertama mendapati seorang pemain Pahang yang dipercayai bermain di posisi tengah pasukan bersama seorang wanita bukan muhrim berada dalam bilik berkenaan, kata sumber itu.
 
Menurutnya pemeriksaan di sebuah bilik berdekatan pula mendapati rakannya yang dipercayai pemain pertahanan Pahang berada bersama seorang wanita sebelum mereka ditahan kerana disyaki berkhalwat.

Sumber itu berkata sebelum pintu kedua-dua bilik hotel itu dibuka, pegawai penguatkuasa Jaip mengetuk pintu bilik beberapa kali selain memperkenalkan diri sebagai pegawai penguatkuasa.
 
Menurutnya siasatan awal mendapati kedua-dua pemain yang belum berkahwin itu mengaku berkhalwat bersama pasangan masing-masing yang berusia 20-an.
 
Kesemua mereka katanya dibawa ke Pejabat Jaip untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 145 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982.- Bernama