Gesa bapa kebumikan segera anak, McD masih halal – Jamil Khir

PUTRAJAYA – Menteri di Jabatan Perdana, Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini menasihatkan bapa kepada Allahyarham Sherul Aizam agar mengkebumikan segera anaknya sejajar dengan ajaran Islam.

“Pihak keluarga Allahyarham Sherul pasti mahu jawapan yang masih belum dijawab oleh pihak berkuasa tetapi ia menjadi tanggungjawab anggota keluarga Sherul menguruskan pengkebumiannya dengan segera,” katanya.
 
Jamil Khir ditanya mengenai tindakan Mohd Damanhuri Mohd Fuat yang masih enggan mengkebumikan jenazah anaknya itu yang meninggal dunia pada Julai lepas.
 
Dalam kejadian 20 Julai, Sherul Aizam, 27, didakwa cuba menceroboh masuk sebuah rumah jiran tetapi gagal dan ditemui mati tersepit di celah palang besi tingkap dapur kediaman itu di Taman Saz di Ipoh, Perak, kira-kira pukul 12.15 tengah malam.
 
Akibat tidak berpuas hati dengan kematian Sherul, Mohd Damanhuri membuat laporan polis pada 27 Julai di Balai Polis Manjoi, Perak dan menuntut supaya siasatan dan bedah siasat kedua dilakukan.

Jamil Khir bercakap pada sidang akhbar selepas Majlis Konvokesyen Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) di Bangi, dekat sini hari ini.
 
Dalam pada itu, Jamil Khir menempelak tindakan setengah pihak yang mempertikai khutbah yang dikeluarkan Jakim dan Jabatan Agama Islam negeri yang didakwa menimbulkan masalah.
 
“Ia (khutbah) tidak wajar menjadi isu, sebab Jakim menjaga hal ehwal berkaitan Islam di Malaysia dan ia termaktub dalam perlembagaan negara bahawa agama Islam harus dipelihara.
 
“Sejak bila pula orang luar (pihak yang tiada kaitan dengan Jakim dan jabatan agama negeri dan majlis fatwa kebangsaan) mencampuri urusan khutbah yang dikeluarkan Jakim?,” katanya.
 
Mengenai sebuah outlet pembekal makanan segera yang diragui status halal makanannya beliau menolak sebagai tidak benar dakwaan menerusi e-mel dan Facebook yang mayonis dalam makanan berkenaan mengandungi bahan berasaskan babi.
   
Jakim sentiasa memantau perkara itu, orang ramai boleh menghubungi bahagian Hab Halal Jakim 03-83150200 untuk maklumat lengkap, kata beliau. – Bernama