Tunku Ismail minta hak, kepentingan penyokong dilindungi

JOHOR BAHRU – Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim menyeru supaya pihak bertanggungjawab melindungi hak dan kepentingan para penyokong industri bola sepak tempatan.

Tunku Mahkota Johor itu berkata, para penyokong membelanjakan wang mereka membeli tiket bagi menyaksikan pasukan pilihan mereka beraksi.

“Namun, apabila berlakunya rasuah atau perlawanan yang telah diatur, tentu sekali mereka berasa seolah-olah tertipu.

“Ekoran itu, tidak mustahil para penyokong menjadi marah dan bertindak liar lantaran tidak terhibur dengan permainan yang dipersembahkan,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Tunku Ismail berkata, aksi permainan yang berkualiti telah ‘dicuri’ daripada penyokong dan akan berlarutan selagi badan pentadbir bola sepak negara dan para pegawai yang terlibat tidak mengambil sebarang langkah serius bagi menanganinya.

Menurutnya, kemungkinan akan berlaku ketegangan antara penyokong, pengadil dan pemain apabila permasalahan berkenaan tidak dibendung secepat mungkin.

“Apabila penyokong membuat sesuatu di luar jangkaan, maka adalah tidak produktif sekiranya tindakan keras ke atas penyokong dikenakan.

“Justeru, saya menyeru agar ada pihak yang mampu melindungi hak, kepentingan dan keselamatan para penyokong yang menjadi pemangkin terhadap pembangunan dan kemajuan bola sepak tempatan.

“Tanpa mereka, industri ini tidak akan wujud sama sekali,” katanya. – Utusan

Beliau yakin, setelah permasalahan tersebut diatasi, keselamatan pengadil dan pemain tidak akan menjadi isu.