PBNS lapor SPRM, Isu rasuah kembali

IMEJ Liga Bola Sepak Malaysia (Liga M) sekali lagi menimbulkan prasangka buruk dalam kalangan pemerhati dan peminat tempatan.

Semuanya gara-gara beberapa aksi meragukan dalam kempen Piala Malaysia yang baru berlangsung tiga perlawanan peringkat kumpulan membabitkan 16 pasukan.

Paling awal mengambil tindakan dalam menangani gejala rasuah dalam bolasepak tempatan.

Adalah Persatuan Bolasepak Negeri Sembilan, PBNS.

Menurut presidennya Datuk Seri Mohamad Hasan beberapa pemain terlibat sudah dikenalpasti selepas skuad negeri itu mempamer aksi buruk musim ini.

Ujarnya ianya tidak sekadar berlaku kepada PBNS.

Tambahnya, tindakan lanjut termasuk melaporkanya kepada pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM akan dibuat sebaik sahaja musim tamat.

Dalam aksi Piala Malaysia semalam, Negeri sembilan sekadar mencatat keputusan seri 1 sama bertemu Kelantan.

Antara kejutan yang berlaku setakat ini sudah pasti melibatkan prestasi hambar beberapa pasukan elit, antaranya Lions XII dan Selangor.

Selaku juara Liga Super, Lions XII sekadar mampu meraih satu mata, sekali gus menyaksikan mereka menghuni tangga tercorot Kumpulan D di belakang Perak, Sarawak dan Kedah.

Selangor yang tampil selaku juara Piala Malaysia 32 kali turut mengalami kemerosotan prestasi apabila terperosok dalam saingan Kumpulan A di belakang Sime Darby, Johor dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Tiket judi bola yang menjadi kontroversi kerana kekalahan Selangor 

Berbeza pula dengan nasib dua pasukan berstatus kelab iaitu Selangor PKNS dan Sime Darby yang dilihat lebih bergaya apabila masing-masing mengungguli Kumpulan A dan Kumpulan B.

Elemen-elemen kejutan itu mula membuatkan sesetengah pihak membuat andaian bahawa arena bola sepak Malaysia kini kembali dilanda gejala rasuah sebagaimana tahun 1995.

Bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Integriti Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Aseh Che Mat memberitahu, setakat ini belum ada mana-mana pemain atau pegawai bola sepak didakwa atas kesalahan gejala rasuah.

Sebaliknya, Aseh berkata, pihaknya kini bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memantau aktiviti pemain dan pegawai pertandingan dari semasa ke semasa.

“Saya tidak dapat mengesahkan kesahihan (rasuah) tetapi saya terdengar ‘cakap-cakap belakang’ mengenai situasi bola sepak kita sekarang.

“FAM dan SPRM telah memantau perkembangan bola sepak negara dan buat masa ini, pihak kami tidak terima sebarang aduan berhubung kes rasuah,” kata Aseh ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Aseh berkata, pihaknya mengalu-alukan mana-mana pihak supaya lebih berani tampil memberikan maklumat atau bukti kepada pihak berkuasa jika benar gejala rasuah berlaku.

“Kami sentiasa bersedia menerima maklumat daripada pihak pengadu atau sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat. Cuma saya minta pengadu itu harus bertanggungjawab dengan setiap maklumat yang diberikan.

“Ini bukan satu masalah baharu. Jangan jadi seperti baling batu tetapi sorok tangan di belakang. Perkara sebeginilah menyebabkan siasatan kami tergendala.

“Jangan risau, identiti dan keselamatan mereka kekal selamat dan itu janji saya,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin menambah, badan induk itu sentiasa memantau setiap perlawanan bagi mengelak daripada sebarang unsur rasuah.

“Sekiranya kami menerima maklumat sahih berhubung gejala rasuah, kami tidak teragak-agak mengambil tindakan mengikut peraturan sedia ada.

“Buat masa ini, kami telah bekerjasama dengan pihak SPRM bagi membendung gejala rasuah daripada kembali menular dalam liga bola sepak tempatan,” katanya.