Ong Kim Swee tidak berkecil hati

PENGENDALI Harimau Muda, Ong Kim Swee kekal bersikap gentlemen. Kehilangan dua tonggak pertahanan, Nik Shahrul Azim Abdul Halim dan Junior Edstal menjelang Pestabola Merdeka 2013 di Kuantan, Pahang Darul Makmur bulan depan tidak sedikitpun membuatkan pengendali berusia 43 tahun itu berkecil hati.

Sebaliknya, Kim Swee nekad membantu Harimau Muda memberikan yang terbaik pada kejohanan itu sebagai sebahagian daripada persiapan memburu pingat emas hatrik pada temasya Sukan SEA di Myanmar penghujung tahun ini.

Menurut Kim Swee, beliau telah mengenal pasti beberapa pemain bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan Nik Shahrul dan Junior.

“Tidak timbul soal kecil hati dan sebagainya, isu seperti ini sewajarnya tidak lagi perlu disensasikan.

“Sebenarnya, saya sudah memiliki dua atau tiga pemain pengganti bagi menggantikan mereka (Nik Shahrul dan Junior).

“Memanglah saya akan memiliki lebih banyak alternatif pemain jika memiliki Nik Shahrul dan Junior tetapi saya percaya masih ramai pemain lain sehebat mereka, sekali gus memberikan yang terbaik untuk sekurang-kurangnya mara ke final Pestabola Merdeka,” kata Kim Swee kepada Kosmo! semalam.

Semalam, Kosmo! melaporkan tindakan pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal yang menyenaraikan Nik Shahrul dan Junior sebagai persiapan berdepan China dalam satu aksi persahabatan pada 10 September depan.

Tindakan Rajagobal itu jelas mengundang polemik dalam kalangan pemerhati bola sepak tempatan yang menyifatkan Nik Shahrul dan Junior sepatutnya menyertai Harimau Muda mengharungi Pestabola Merdeka.

Ini kerana Harimau Muda dilihat agak tempang di bahagian benteng pertahanan ekoran kecederaan yang dialami Shahrul Saad dan Mohd. Amir Saiden semasa ‘berguru’ di Eropah tempoh hari.

Namun, Harimau Muda tetap menerima perkhabaran gembira apabila kembali diperkuatkan dengan beberapa muka lama seperti Muhamad Fadhli Shas, Wan Zack Haikal Wan Noor, Mohd. Zubir Azmi dan perancang muda, Nazmi Faiz Mansor bagi mengharungi Pestabola Merdeka kelak.

Skuad Harimau Muda bakal membuka tirai Pestabola Merdeka berdepan skuad bawah 23 Tahun (B-23) Singapura di Stadium Darul Makmur, Kuantan pada 7 September depan sebelum melayan cabaran B-23 Myanmar (9 September) dan B-23 Thailand dua hari kemudian.

Aksi penentuan tempat ketiga/ keempat dan final pula dijadualkan berlangsung di stadium yang sama pada 14 September.