KFA ‘intai’ kerjasama dengan Cardiff

Alor Setar: Datuk Mukhriz Mahathir mengesahkan Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) kini sedang mengintai peluang bekerjasama dengan kelab bola sepak profesional, Cardiff City FC bagi membangunkan industri bola sepak negeri.

Beliau yang juga Presiden KFA berkata, selain membantu dalam latihan skuad Hijau Kuning menempuhi saingan musim ini, Cardiff City FC juga akan memainkan peranan melonjak potensi Kenari Kids terutama melalui latihan dan pendedahan yang diatur.
Pendedahan awal

“Memang KFA ada berbincang dengan Cardiff City FC serta Kumpulan Berjaya selaku pemilik kelab itu. Namun sehingga kini ia masih belum rasmi.

“Melalui perbincangan itu, pihak berkenaan setuju untuk bekalkan pelatih berwibawa untuk melatih pemain kita termasuk pemain muda di peringkat Kenari Kids supaya mereka menerima pendedahan latihan yang terbaik dari awal,” katanya.

Ditanya mengenai Stadium Darulaman, beliau mengakui keadaannya amat teruk terutama dari segi kemudahan seperti tandas awam disediakan yang kini semuanya rosak.

Mukhriz ketika diminta mengulas mengenai dana KFA, berkata pihaknya sudah mengenal pasti sekurang-kurangnya empat hingga lima penaja berpotensi untuk tujuan itu membantu meringankan beban kewangan ditanggung Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK).