Isteri ada bukti suami dimakan rakan

Moscow: Isteri seorang nelayan warga Russia yang hilang di Siberia (gambar bersama mangsa dan anak) mendakwa mempunyai bukti menunjukkan suaminya dibunuh dan dimakan dua temannya.

Rangka Andrei Kurochkin ditemui di dalam hutan Siberia dengan kesan dan menurut balunya, Olga, bedah siasat menunjukkan dia memang dimakan dua rakannya seperti yang dipercayai selama ini.
Dua nelayan dituduh membawa mayat suaminya semalaman melalui hutan dilitupi salji, memakan daging mangsa hingga tiada apa lagi yang tinggal selepas kenderaan mereka rosak.

Kedua-dua kanibal terbabit, Alexei Gorulenko, 35, dan Alexander Abdullaev, 37, masih bebas walaupun seorang daripada mereka mengaku memakan daging teman nelayannya itu sebelum menarik balik pengakuan berkenaan.

Lelaki keempat dalam kumpulan itu masih hilang, dikhuatiri sudah mati.

Bercakap kepada tabloid Komsomolskaya Pravda, Olga berkata: “Saya mempunyai salinan laporan bedah siasat. Ia mengatakan Andrei dibunuh, tubuhnya dikerat sebelum dimakan.

“Punca kematian jelas sekali bukan disebabkan hiportemia atau kelelahan.”

Dua rakan yang dituduh memakan mangsa

Menurut Olga, bedah siasat mendedahkan suaminya cedera di kepala akibat diserang dengan pisau, menunjukkan dakwaan Gorulenko dan Abdullaev bahawa rakan mereka mati kerana kesejukan tidak benar.

Kedua-duanya ditemui pada 29 November tahun lalu dalam keadaan kurus kering selepas empat sekawan itu menjalani ekspedisi ke timur Russia pada Ogos tahun sama.

Gorulenko dan Abdullaev berkata, mereka terpisah daripada dua rakan yang lain. – Agensi