Hoki: Tidak boleh kalah kepada Jepun

Ipoh: Tiada pilihan buat skuad negara selain perlu menewaskan Jepun pada perlawanan terakhir peringkat kumpulan hari ini sekiranya mahu menghidupkan kembali peluang muncul juara Piala Asia sekali gus mencipta sejarah untuk Malaysia.

Segala-galanya selepas mereka tewas 1-4 kepada Pakistan kelmarin yang terus memadamkan impian menempah tiket awal ke saingan separuh akhir.

Bagi penyerang senior negara, Tengku Ahmad Tajuddin Abdul Jalil, Jepun dianggap lawan yang cukup liat untuk ditewaskan sejak akhir-akhir ini dengan kali terakhir menyaksikan skuad negara sekadar mencatatkan kemenangan menerusi penentuan penalti pada saingan separuh akhir Liga Hoki Dunia di Johor Bahru, Jun lalu.

“Soal sama ada kami berasa trauma atau tidak bertemu Jepun sebenarnya tidak timbul kerana kami mengambil serius semua perlawanan yang perlu dihadapi.

“Jepun bagus, tapi mereka juga ada kelemahan.

“Untuk menang, kami tidak boleh mengulangi kesilapan ketika bertemu Pakistan iaitu menguasai perlawanan tapi gagal melakukan penyudah dengan baik,” katanya.

Setiap pemain Malaysia dituntut memberikan komitmen tinggi dalam memastikan tiga mata berharga ketika pertemuan terakhir peringkat malam ini.

Ketua pasukan, Mohamed Shahrun Nabil Abdullah menegaskan, kemenangan ke atas Jepun menjadi misi wajib dalam usaha mereka melangkah kaki ke separuh akhir pada kejohanan kali ini.

Justeru, Shahrun Nabil meminta rakan-rakan sepasukannya agar segera melupakan kekalahan 1-4 kepada Pakistan kelmarin dengan memberi fokus sepenuhnya dalam pertemuan hidup mati bertemu Jepun.

“Walaupun jika seri dengan Jepun kami mungkin akan layak ke separuh akhir, namun ia bukan satu kepastian.

“Lebih baik kami menetapkan misi wajib menang dengan Jepun untuk menjamin tempat ke separuh akhir.

“Peluang kami masih tidak tertutup dan saya optimis kami mampu menewaskan Jepun esok (malam ini),” kata Shahrun Nabil ketika dihubungi semalam.

Sementara itu, penyerang sensasi, Faizal Saari berkata, dia kini berada dalam motivasi tertinggi dan tidak sabar untuk merobek gawang Jepun.

“Walaupun terkilan kerana tidak mampu menjaringkan gol dalam pertemuan dengan Pakistan semalam (kelmarin) tetapi saya bertekad akan bangkit dalam pertemuan esok (malam ini).

“Jurulatih (Paul Revington) juga mahu kami melupakan kekalahan 1-4 kepada Pakistan dan beliau mahu kami ‘memusnahkan’ Jepun seterusnya menempah tiket ke separuh akhir.

“Saya akui kami tidak banyak melancarkan serangan merbahaya ke kubu Pakistan dalam pertemuan tersebut.

“Namun, dalam pertemuan dengan Jepun nant,i kami akan menyerang habis-habisan,” kata Faizal.

Pada aksi sulung Piala Asia Sabtu lalu, Faizal telah meledak hatrik bagi membantu Malaysia membelasah Taiwan dengan 10-2.