Skuad Rajagobal tumpas lagi

Lawatan Harimau Malaya ke Jepun bermula dengan suram kerana semalam skuad Rajagobal itu mengalami kekalahan pertama 2-0 di tangan Shimizu S-Pulse.

Jumpei Takaki dan Yasuhiro Hiraoka menjaringkan gol dalam separuh masa kedua untuk melenyapkan impian skuad negara, yang sedang membuat persediaan untuk Piala Asia Kumpulan D perlawanan pusingan kelayakan menentang Bahrain pada 15 Okt.

Pulse Shimizu S sedang bergelut dalam Liga J dan memerlukan kemenangan daripada perlawanan persahabatan ini untuk meningkatkan keyakinan mereka. Walaupun berjaya mendapat kemenangan yang dicari namun pasukan Malaysia memberikan tentangan sengit pada separuh masa pertama.

Peluang terbaik untuk Malaysia diperolehi oleh Safiq Rahim pada minit ke-45, tetapi dia gagal untuk meletakkan melakukan sepakan tepat ke arah pintu gol untuk permainan separuh masa berkesudahan seri tanpa jarinagan.

Selepas rehat, Shimizu mula menggasak kubu negara dan berjaya memecah kebuntuan seawal minit ke-49, apabila Jumpei Takaki berjaya meledak gol pertama mereka

Pemain negara cuba menggasak kubu Shimuzu namun pasukan tuan rumah bijak menggunakan peluang serangan balas sekaligus menyumbatkan gol kedua pada min ke-76 hasil dari gol yang cantik dari Yasuhiro Hiraoka.

Malaysia akan berdepan Shonan FA Sabtu ini sebelum bertemu Tokyo Verdy Rabu depan.