Skuad Bola Baling WP digantung sementara

Kuala Lumpur: Majlis Sukan Wilayah Persekutuan (MSWP) menggantung seluruh pasukan bola baling lelaki negeri itu termasuk pemain, jurulatih dan pegawai daripada menyertai sebarang aktiviti sukan anjuran badan induk berkenaan.

Pengarah MSWP, Mohd Hamidi Abu Bakar, berkata mereka digantung sehingga jawatankuasa siasatan yang ditubuhkan selesai menjalankan siasatan terhadap dakwaan atlet bola baling lelaki negeri itu membawa masuk dan minum minuman keras di perkampungan Sukan Malaysia (SUKMA) ke-16, di Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini, baru-baru ini.
Gantung sertai sukan

“Dengan kuasa yang MSWP ada, kami menggantung semua mereka daripada terbabit dengan aktiviti sukan anjuran kami. Namun, daripada pihak Persekutuan Bola Baling Malaysia (PBBM), saya tidak tahu apa tindakan mereka.

“Berapa ramai dan berapa lama yang PBBM gantung, saya tidak pasti. Bagi MSWP, ini adalah kes serius dan kami tidak akan berkompromi sehingga siasatan selesai,” katanya ketika dihubungi semalam.

BH Sukan semalam melaporkan bahawa tiga pemain bola baling Wilayah Persekutuan yang didapati bersalah membawa masuk minuman keras ke dalam perkampungan sukan, digantung serta-merta daripada terbabit dalam sebarang aktiviti sukan berkenaan.

Mengenai jawatankuasa siasatan itu, Mohd Hamidi berkata, jawatankuasa ditubuhkan bagi menyiasat perbuatan atlet membawa masuk dan minum minuman keras berkenaan mungkin terpaksa mengambil masa panjang menyelesaikan siasatan.

“Ini kali pertama kami diberi tanggungjawab menyelesaikan kes seperti ini yang mana kebiasaannya persatuan sukan terbabit yang sepatutnya menjalankan siasatan. Saya sendiri tidak pasti mengapa MSN memberi tanggungjawab ini kepada kami,” katanya.