Bintang YouTube, Hafiz Perlukan Sokongan Rakyat Malaysia

PETALING JAYA: Seorang pelajar Malaysia di Mesir, Muhammad Hafiz meminta rakyat Malaysia menyokongnya dalam pertandingan pencarian bakat YouTube, Awakening Talent Contest.

Bakat Hafiz, 21, yang merupakan pelajar pergigian di Universiti Alexandria, itu telah menarik perhatian dunia serta pihak juri termasuklah penyanyi Maher Zain sehingga membolehkannya berjaya ke peringkat akhir.

“Sebanyak 100 video dari 66 buah negara telah turut serta dan saya merupakan salah satu daripada 32 peserta yang berjaya dipilih.

“Dan apabila kawan-kawan mendapat tahu tentang perkara itu, mereka telah membantu saya membuat klip video nyanyian persembahan saya dengan kualiti yang lebih baik.

“Kini saya adalah di antara tiga finalis akhir. Saya harap rakan-rakan di Malaysia dapat membantu menyokong saya untuk memenangi pertandingan ini,” katanya.

Hafiz memerlukan undian ramai menerusi video terbaharunya di laman YouTube iaitu www.youtube.com/watch?v=hS_wOdcun-g.

Sehingga kini Hafiz telah berjaya mendapat sebanyak 27,844 tontonan dan 1,512 ‘like’ sejak memuat naik videonya pada 4 Julai lalu. [mStar]

Juara pertama pertandingan tersebut bakal membolehkan mereka menjadi artis naungan Awakening Records manakala tempat kedua akan diberi peluang membuat persembahan secara ‘live’ bersama artis-artis naungan syarikat tersebut.

Sementara itu, anak kelahiran Johor Bahru itu berkata, dia cukup menggemari dunia muzik dan menyifatkan muzik sebagai luahan telus tanpa diskriminasi.

“Apabila saya menyanyi rasa seperti ia memberikan banyak kekuatan terutamanya ketika saya berada dalam keadaan yang lemah.

“Saya mula meminati bidang nyanyian ketika usia masih empat tahun lebih-lebih lagi selepas diberi galakan oleh guru tadika saya,” katanya.

Hafiz yang kini berada di Johor Bahru bagi menghabiskan cuti semesternya menambah, dia pernah berasa malu untuk menyanyi di depan khalayak namun keyakinan diri mula muncul ketika memasuki belasan tahun.