Video pelajar AS nyanyi lagu ‘Sahabat’, Najwa Latif Terharu

PETALING JAYA: Penyanyi Najwa Latif terharu selepas menonton menerusi YouTube sekumpulan pelajar sekolah di Amerika Syarikat (AS) menyanyikan lagunya berjudul Sahabat dalam Bahasa Malaysia.

Najwa atau nama sebenarnya Imratul Najwa Abdul Latif, 18, berkata, dia mendapat tahu perkara itu selepas peminat-peminatnya memaklumkan perkara berkenaan menerusi laman sosial Twitter.
“Saya terharu dan sebak apabila menonton video tersebut di YouTube.

“Tidak sangka pelajar-pelajar di sana (Amerika) begitu senang membawakan lagu Sahabat. Rasa macam tidak percaya.

“Ini menunjukkan lagu tersebut mudah diterima oleh sesiapa sahaja, Alhamdulillah,” katanya yang dihubungi mStar Online di sini pada Rabu.

Nyanyian lagu ‘Sahabat’ oleh pelajar-pelajar muzik di Amerika Syarikat telah dimuat naik di ‘YouTube’.

Sebuah video menerusi laman YouTube yang memaparkan sekumpulan pelajar muzik di Amerika Syarikat menyanyikan lagu Sahabat telah dimuat naik baru-baru ini.

Pelajar-pelajar tersebut menyanyikan lagu berkenaan dengan lancar sehingga membuatkan guru muzik yang mengajar mereka menitiskan air mata.

Tambah Najwa, dia menyifatkan lagu itu mempunyai kelebihan sendiri mungkin kerana ia mudah diterima ramai di samping mempunyai mesej berguna kepada sesiapa sahaja yang mendengarnya.
Beritahu Najwa, keadaan itu membuatkan dia lebih bersemangat dalam mencipta pelbagai lagu pada masa hadapan.

“Jujur dikatakan saya sendiri tidak terfikir bahawa ada pihak di negara luar yang mahu membawakan lagu Sahabat.

“Namun, apabila melihat video tersebut membuatkan saya yakin untuk memperkenalkan muzik saya di Eropah. Mana tahu, kalau diberi peluang, apa salahnya, ” tutur Najwa.

Dalam perkembangan lain, Najwa baru sahaja melancarkan single lagu terbaharunya berjudul I Love You.

Klip video lagu tersebut telah pun dimuat naik di YouTube dan dalam tempoh seminggu, ia berjaya meraih sebanyak 180,000 jumlah tontonan.