Saya tidak mahu pulang – Wan Zack

KUALA LUMPUR – ‘Dalam setandan pisang yang rosak, masih ada yang elok’ mungkin itu kata bidalan yang paling sesuai untuk menggambarkan pemain muda kelab Divisyen Tiga Jepun, FC Ryukyu, Wan Zack Haikal Wan Noor, yang membuktikan bukan semua pemain bola sepak negara ‘lemah mental’ di perantauan.

Setelah hangat digembar-gembur akan meninggalkan Ryukyu, Wan Zack akhirnya tampil menyatakan pendiriannya akan terus kekal bersama kelab yang berpangkalan di Jepun itu.

Jelas anak muda berusia 22 tahun terbabit, dia masih mempunyai kontrak dengan kelab yang berpangkalan di Okinawa tersebut dan akan terus kekal di sana selama mana yang boleh, semuanya hasil perbincangan dengan jurulatih Harimau Muda A, Ong Kim Swee.

“Saya masih menghormati kontrak saya yang masih ada selama dua tahun dengan Ryukyu dan tidak akan terpengaruh dengan tawaran-tawaran lumayan sebegini.

“Perkara ini saya telah bincang dengan penuh mendalam bersama Kim Swee bagi merangka hala tuju saya dalam bola sepak bagi beberapa tahun mendatang.

“Seandainya saya terpaksa balik sekali pun (ke Malaysia), saya hanya akan pulang untuk beraksi bersama Harimau Muda, bukan dengan mana-mana pasukan lain,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Isu pemulangan Wan Zack ke tanah air menjadi sensasi selepas dikhabarkan terdapat sebuah kelab dalam saingan Liga Malaysia mahu menebus kontrak pemain sayap Ryukyu itu bagi musim depan.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad juga berasa kecewa dengan tindakan kelab berkenaan kerana boleh mengganggu program pembangunan pemain muda yang dirancang FAM.

Malah, Kim Swee berasakan cukup serik untuk mencadangkan mana-mana pemain muda negara beraksi di luar negara jika trend ini berterusan pada masa akan datang.

Menyentuh aksinya di Ryukyu, Wan Zack mengakui biarpun baru hanya sekali bermain sepanjang berada di sana, dia tetap yakin akan diberikan lebih banyak ruang selepas pulih daripada masalah kecederaan.

“Peluang saya untuk bermain masih lagi ada jika sudah pulih daripada kecederaan nanti biarpun mungkin perbezaan bahasa menjadi sedikit halangan.

“Saya akui masalah komunikasi ada mengganggu saya di sini terutama dengan pakar perubatan namun Ryukyu sudah mengetahui permasalahan itu dan akan cuba menyelesaikannya secepat mungkin,” katanya. [utusan]