Kecewa dengan nasib Lefthanded

Tahun 80-an dan 90-an menyaksikan persaingan sengit antara kumpulan-kumpulan rock ternama tanah air. Setiap lagu yang dihasilkan pasti akan menjadi popular dan siulan peminat.

Antara kumpulan yang gah pada era tersebut termasuklah Search, Wings, Lefthanded, May, Mega, Iklim, Slam, Bumiputra Rockers dan banyak lagi.

Tetapi setelah masa berlalu, hanya beberapa nama sahaja daripada kumpulan tersebut masihterus mengekalkan kegemilangan setelah cita rasa pendengar terhadap muzik berubah kepada rentak terkini.

Antara kumpulan masih gah di persada muzik negara ini hanyalah Search dan Wings. Mereka masih terus menjadi bualan ramai dan tidak kurang juga terus mendapat tempat untuk mengadakan persembahan.

Perkembangan sedemikian tentunya merupakan suatu yang mengecewakan anggota-anggota kumpulan rock lain. Itu yang dikongsi secara terbuka oleh vokalis Lefthanded, Nash.

Jelasnya, sebagai seorang artis dan anggota kepada sebuah kumpulan rock yang pernah berada di puncak kegemilangan persada muzik tanah air, adalah mengecewakan apabila melihat keadaan kumpulan Lefthanded kini.

“Sejujurnya, saya amat kecewa dengan perjalanan karier seni kumpulan Lefthanded. Saya mengatakan ini bukan untuk memperkecilkan sesiapa khususnya ahli-ahli kumpulan, tetapi lebih kepada luahan hati kecil saya sendiri.

“Lefthanded pernah berada di puncak kegemilangan. Tidak boleh dinafikan merupakan antara kumpulan muzik rock tanah air yang mempunyai jutaan peminat. Tetapi sayangnya perkara tersebut tidak kekal.

“Pada pendapat saya, kekurangan kami berbanding beberapa kumpulan rock lain yang masih gah berdiri seperti Wings dan Search adalah daripada segi pengurusan.

“Daripada dulu saya percaya dengan kebolehan setiap anggota kumpulan ini. Setiap daripada kami mempunyai kebolehan bermain muzik setanding dengan pemuzik antarabangsa,” katanya.

Tambah Nash atau nama sebenarnya Jamaludin Elias, dia tidak pernah mempunyai perancangan untuk membina nama bersama mana-mana kumpulan lain dan akan terus setia dengan kumpulan Lefthanded walaupun kumpulan tersebut tidak berada pada tahap selayaknya.

“Benar, saya berasa kecewa dengan perjalanan seni kumpulan ini. Tetapi itu bukan bermakna saya mahu mencipta nama dengan mana-mana kumpulan lain. Daripada dahulu, kami sudah bersama.

“Jika diizinkan, pastinya saya mahu menjadi lebih popular berbanding sewaktu zaman kegemilangan kami bersama-sama dengan semua anggota kumpulan ini,” katanya yang kini berusia 53 tahun.