Ferguson akan mengumumkan persaraan

Sir Alex Ferguson dilaporkan akan mempertimbangkan karyanya sebagai pengurus Manchester United.

Beberapa surat khabar nasional telah menyatakan bahawa pengurus berumur 71 tahun itu bersedia untuk mengakhirkan karyanya sebagai seorang pengurus.

Pasuknnya tidak dapat di hubungi oleh Press Association Sport.

Minggu lepas, Ferguson telah menyatakan bahwa beliau tentu akan teruskan karyanya setelah dikalahkan oleh Chelsea.

Setelah memastikan kejuaraan ke 13 bagi dirinya sendiri dan ke 20 bagi pasukannya, beliau berkata: “Pasukan ini tidak akan kemana-mana – kami masih ada perjalanan yang masih panjang.

“Kami akan menjadi lebih baik dan kami akan lihat kejuaraan kami yang ke 20 sebagai permulaan untuk mencapai yang lebih baik sepuluh tahun lagi.

“Saya akan membantu pasukan ini tetapi sudah tentu saya tidak mempunyai rancangan untuk meninggalkan anak buah saya kerana saya pasti masih banyak yang boleh dilakukan.”

Namun, masih ada petanda menunjuk bahawa karya Ferguson di United akan berakhir tidak lama lagi.

Minggu lepas, United telah menyesahkan bahawa Ferguson akan perlu pembedahan pada bulan Ogos, selepas jelajah pra-musim.

Namun, tidak ada komen rasmi dari United yang terikat dengan peraturan US Stock Exchange dan tentu akan memastikan kedudukan Ferguson di pasukan itu.

Jika Ferguson akan meninggalkan pasukannya, beliau akan menjadi pengurus terbaik di Britain dengan mendapat piala yang ke 49 pada musim ini.

Pemain midfield veteran Ryan Giggs menjangkakan bahawa Ferguson akan terus membangkitkan kekuatan pasukannya pada musim ini dan tidak mempertimbangkan masa depannya.

“Saya tidak menjangkakan sebarang perubahan tetapi dia akan melakukan sebaik mungking untuk membangkitkan prestasi kami, tidak kira jika kami kalah ataupun menang liga ini,” kata Giggs kepada SiriusXM FC.

“Dia tidak akan berdiam diri. Dia pasti akan menguatkan pasukan kami.” [Foxsports]