PBNJ pinjam Guiza satu musim dari Getafe

Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu semua pemain pasukan Johor dan Johor United memiliki tahap disiplin, dedikasi dan integriti yang tinggi.

Tunku Mahkota Johor itu bertitah tiga elemen itu penting bagi memastikan usaha mencapai misi pasukan yang akan bersaing pada Liga Super dan Liga Perdana tahun depan itu tercapai.

“Dengan mempunyai ketiga-tiga elemen ini, kita akan berjaya mencapai misi kita,” titah baginda selepas majlis menandatangani kontrak pemain Liga Super dan Liga Perdana Johor.

Saingan Johor pada Liga Super akan dibawa oleh pasukan Johor yang dipimpin pengurus merangkap ketua jurulatih, Fandi Ahmad manakala bekas pemain kebangsaan, Ismail Ibrahim dipertanggungjawabkan sebagai jurulatih.

Saingan negeri pada Liga Perdana pula akan dipikul oleh Johor United dengan Onn Jabar dilantik sebagai pengurus manakala ketua jurulatihnya pula adalah bekas pemain Johor, Azmi Mohamed.

Tunku Ismail bertitah PBNJ yakin pertukaran nama pasukan Johor itu akan dibenarkan kerana mereka telah mematuhi segala peraturan yang ditetapkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Pada musim ini, saingan Johor dalam Liga Super diwakili Johor FC manakala pasukan Johor pula membawa saingan negeri di Liga Perdana.

Baginda juga berjanji pemain Johor dan Johor United tidak akan berdepan masalah seperti gaji atau perkara lain yang sering membelenggu persatuan bola sepak di sesetengah negeri.

“Saya hanya mahu mereka memberi (komitmen) 100 peratus dan menjadi contoh kepada semua pihak,” titah baginda sambil memberitahu pemain import Daniel Guiza dari Sepanyol hanya dipinjamkan untuk satu musim daripada pasukan Getafe di Liga Sepanyol.

Bekas pemain skuad kebangsaan Sepanyol itu sebelum ini mendapat tawaran untuk bermain dengan pasukan Real Zaragoza dan Real Mallorca yang kini bersaing di Liga Sepanyol, titah baginda.

“Tetapi beliau memilih pasukan Johor,” titah baginda sambil menambah kedudukan Guiza, yang pernah dinobat penjaring terbanyak Liga Sepanyol 2007/2008, dalam pasukan Johor pada musim hadapan bergantung kepada prestasinya.

Sementara itu, Fandi ketika ditemui berkata pasukan Johor masih menaruh harapan besar untuk mendapatkan khidmat penyerang kebangsaan Norshahrul Idlan Talaha atau ‘Mat Yo’.

“Beliau merupakan pemain yang mempunyai kemampuan teknikal yang menakjubkan. Kehadirannya dalam pasukan Johor sememangnya akan melonjak prestasi pasukan,” kata bekas bintang Singapura itu.

Mengenai persiapan pra-musim pasukan Johor, beliau berkata mereka akan ke Mesir dan Singapura untuk mengadakan perlawanan persahabatan dengan beberapa pasukan pilihan selain terlibat dalam pertandingan tiga penjuru tempatan.

Bekas pemain skuad Harimau Muda, Muslim Ahmad yang bermain untuk pasukan Terengganu musim lepas, juga merupakan seorang pemain yang menandatangani kontrak untuk beraksi dengan Johor dalam saingan Liga Super musim depan.