Kami rela lepaskan Mat Yo!

Kuala Terengganu: Kelantan perlu menetapkan harga yang munasabah supaya kontrak penyerangnya, Norshahrul Idlan Talaha (gambar) atau Mat Yo dapat ditebus, sama ada oleh pemain itu atau Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

PBNJ pula mesti jujur berhubung isu perpindahan pemain itu dan membayar dengan harga yang juga munasabah. Presiden Kelab Penyokong Red Warriors, Mohd Zainy Mohd Zain, berkata kelab itu tidak akan menyarankan supaya Mat Yo pergi sekiranya Kelantan boleh memberi tawaran yang sama kepadanya.

“Kami sedar ini adalah peluang terbaik untuk Mat Yo menerima gaji hampir sejuta ringgit setahun yang jelas begitu lumayan dan sukar ditolak.

“Oleh itu demi masa depannya, dia perlu merebut peluang itu,” katanya semalam.

Sehubungan itu, Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) perlu mencari jalan terbaik supaya kedua-dua pihak tidak rugi dalam isu perpindahan Mat Yo ke Johor.
“Bagi kami KAFA perlu menetapkan harga yang munasabah supaya kontrak Mat Yo dapat ditebus. PBNJ pula mesti jujur dan membayar dengan harga yang munasabah,” katanya.

Buat masa ini, memang ada penyokong yang kecewa dengan tindakan Mat Yo yang mereka anggap sebagai pengkhianat kerana sanggup meninggalkan Kelantan sebelum tamat kontrak.

“Namun, ramai juga bersedia melepaskan penyerang kesayangan mereka itu untuk mewakili Johor musim depan.

“Kami tahu Mat Yo masih mempunyai kontrak berbaki setahun lagi namun demi masa depannya, kami merelakan pemergiannya,” katanya.

Katanya, pemain kelahiran Besut, Terengganu itu sudah tiga musim bersama Kelantan dan membantu pasukan meraih semua piala yang ada di negara ini.

“Jasa Mat Yo kepada Kelantan amat besar dan sebab itulah kita tidak boleh mementingkan diri kita sendiri dengan menghalangnya daripada menerima gaji RM80,000 sebulan.

“Kelab penyokong juga sudah bertemu dengan Tan Sri (Annuar Musa) dan kami sudah menyatakan yang kami semua rela sekiranya Mat Yo nekad untuk meninggalkan Kelantan,” katanya