Harimau Muda makin matang

PENDEDAHAN berterusan yang dinikmati skuad Harimau Muda nampaknya mula membuahkan hasil.

Rentak permainan mereka semakin matang dan kejayaan demi kejayaan terus diraih.

Kejayaan yang mereka capai di pentas antarabangsa itu juga membawa perkhabaran gembira buat sukan bola sepak negara bahawa pemain-pemain muda ini menjanjikan masa depan yang cukup indah.

Begitupun, jika mahu terus bergerak ke hadapan, program pendedahan harus lebih kerap dilakukan.

Terbaharu, skuad bimbingan Ong Kim Swee itu mencipta nama pada Kejohanan Jemputan Newspaper Cup di Vietnam.

Biarpun beraksi tanpa lima tonggak utama pada kejohanan tersebut tetapi mereka tetap berupaya meraih kejayaan.

Hanya 14 pemain dibawa oleh Kim Swee ke Vietnam untuk mengharungi kejohanan tersebut, dan mereka masih mampu bergelar sebagai juara, sekali gus meraih hadiah wang tunai RM37,000.

Kejayaan itu dicapai dengan gaya yang sungguh istimewa kerana mereka menundukkan tuan rumah, Vietnam 1-0 pada perlawanan akhir.

Kim Swee mendedahkan, kejayaan manis skuad negara itu membuktikan bahawa barisan pemainnya sentiasa komited untuk meletakkan diri mereka di puncak kejayaan.

“Yang paling menarik, kita bukan sahaja menjuarai kejohanan tersebut tanpa lima pemain utama tetapi saya hanya bergantung kepada 14 pemain sahaja untuk menggalas cabaran. Syahrul Azwari Ibrahim dan A. Thamil Arasu pula mengalami kecederaan.

“Jadi, ini bermakna program pendedahan yang kita lakukan sebelum ini berbaloi,” katanya kepada pemberita selepas tiba di di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) semalam.

Sebelum bertandang ke Vietnam, lima pemain utama yang tidak turut serta ialah Izham Tarmizi, Fadhli Shas, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Gary Steven Robbat (Harimau Muda A) serta Zubir Azmi (Terengganu) kerana mereka disenaraikan dalam skuad Harimau Malaya yang beraksi menentang Hong Kong pada satu perlawanan persahabatan antarabangsa 16 Oktober lalu.

Selepas beraksi dalam perlawanan persahabatan tersebut, hanya Izham Tarmizi sahaja ‘diterbangkan’ ke ke Vietnam bagi menyertai skuad Harimau Muda dalam kejohanan Newspaper Cup itu.

Mengulas lanjut, jurulatih kelahiran Melaka itu mengakui bangga dan gembira selepas menyaksikan perkembangan pasukan tersebut yang dilihat semakin positif.

“Saya tidak terkejut kerana saya selalu menaruh kepercayaan kepada semua pemain, tidak kira menang atau kalah,” katanya.

Ditanya mengenai persiapan menghadapi Sukan SEA Myanmar dan Liga Singapura (Liga S) pada tahun depan, Kim Swee berkata, beliau akan merujuk terlebih dahulu dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

“Saya tidak pasti sama ada akan terus beraksi dalam Liga S.

“Yang mustahak, pihak persatuan (FAM) harus tetapkan perancangan buat Harimau Muda A terutama untuk menghadapi Sukan SEA (Myanmar).

“Jadi, selepas berakhirnya Liga S, saya akan berjumpa dengan pihak persatuan untuk membincangkan perkara-perkara ini.

“Bagi saya, setahun itu tidak lama, sekejap sahaja dan perancangan perlu ada serta saya berharap perkara ini dapat diselesaikan sebelum berakhir bulan November,” ujarnya.