Clattenburg dituduh bersikap rasis

Chelsea telah mengambil tindakan ke atas pengadil Mark Clattenburg setelah beliau bersikap rasis kepada dua pemain pasukan.

Pasukan juara bertahan Eropah itu mengesahkan bahawa mereka telah mengambil tindakan ke atas Clattenburg setelah kekalahan 3-2 di Stamford Bridge – yang didakwa telah bersikap rasis.

Wakil pasukan telah menyatakan: “Kami telah mengambil tindakan ke atas keputusan dalam perlawanan Liga Perdana gara-gara bahasa kurang sesuai yang dikatakan oleh pengadil kepada dua pemain kami dalam dua kejadian berlainan dalam perlawanan hari ini. (Ahad)
“Kes ini diarahkan kepada Persatuan Bola Sepak.

“Kami tidak akan memberikan komen lanjutan.”

Professional Game Match Officials (PGMO), badan induk yang mewakili para pengadil Liga Perdana, telah menyatakan: “PGMO sedar dan akan berusaha untuk menyiasati dakwaan ini.

“Mark akan menyertai perbincangan kes.

“Tiada komen lanjutan akan diberikan sehingga kes disiasat sepenuhnya.”

Kesemua empat pegawai perlawanan – pengadil, dua pembantu dan pegawai terakhir – telah memakai mikrofon dan set earpiece yang telah membenarkan mereka untuk mendengar satu sama lain sepanjang perlawanan itu. Namun, apa yang dikatakan tidak dirakam.

Tindakan itu diambil setelah pasukan Blues gagal untuk mengekalkan rekod tanpa kalah apabila Javier Hernandez menjaringkan gol kemenangan 15 minit terakhir perlawanan. – espnstar

Saksikan highlight BPL di sini