Singapura layu di gelanggang sendiri

Jurulatih Azkals Michael Weiss hanya membuat satu pertukaran untuk pasukan yang hanya seri menentang Kemboja dengan memasukkan perancang dari Bundesliga iaitu Stephan Schröck, ketika menentang Singapura di Stadium Jurong West sebentar tadi.

Ia adalah keputusan yang amat bijak dimana pemain TSG Hoffenheim itu telah memainkan peranan penting dalam menciptakan peluang untuk kedua-dua jaringan Filipina dalam kemenangan 2-0 menentang Singapura sebentar tadi.

Singapura nyaris menyumbat gol pertama pada 5 minit waktu perlawanan dimana Shahril Ishak bijak mencari Shi Jiayi di sebalik pemain pertahanan Filipina namun percubaan tersebut gagal menghasilkan gol.

Dengan hanya penjaga gol untuk ditewaskan, pemain naturalisasi Singapura tersebut hanya menyepak terus ke arah penjaga gol yang menetap di England iaitu, Neil Etheridge.

Ia adalah peluang yang gagal digunakan bagi tuan rumah dan terpaksa dibayar dengan harga yang mahal kerana pelawat berjaya memimpin permainan hanya beberapa minit kemudian.

Pertahanan Singapura terlalu mudah membuat kesilapan dan Schröck mengambil kesempatan sepenuhnya keadaan untuk memulakan serangan balas dan akhirnya meletakkan bola di luar untuk Kapten Emilio Caligdong di pinggir kotak penalti.

Caligdong mengawal bola dengan baik sebelum memotong pertahanan dan menghantar bola ke sudut kiri tiang gol untuk gol pertama Filipina.

Singapura hampir ditembusi pada minit ke-25 melalui kesilapan Hyrulnizam Juma’at yang menghantar bola ke arah pemain lawan. Nasib baik untuk tuan rumah keranan Philip Younghusband tidak mampu untuk menggunakan sepenuhnya peluang yang ada dengan mensia-siakan melalui rembatan yang liar.

Empat minit selepas separuh masa kedua bermula, Schröck lagi tebal tindakan kerana beliau memulakan serangan dari Tengah sebelum menghantar bola cantik kepada Philip yang bijak memperdayakan penjaga gol singapura dengan sepakan lencong yang cantik.

Singapura seterusnya akan bertemu Myanmar untuk pada Selasa, 11 September, 2012 untuk meneruskan persiapan mereka untuk AFF Suzuki Cup 2012th Sementara itu filipina akan bertemu Laos pada 10 September