Safee Sali risau dengan prestasinya

PENYERANG sensasi, Safee Sali mengakui prestasi tidak menentu gandingannya, Norshahrul Idlan Talaha menyebabkannya ketika ini menghadapi kemarau jaringan bersama skuad Harimau Malaya.

“Prestasi Mat Yo (Norshahrul) sedikit-sebanyak ada mempengaruhi permainan saya tapi yakin kami boleh mendapat rentak bagi mengembalikan detik kecemerlangan seperti sebelum ini.

“Mat Yo adalah pemain yang baik kerana bukan saja dapat menjaringkan gol tapi mampu membuka peluang kepada saya merobek gol lawan. Bagi saya keserasian kami adalah yang terbaik tapi ketika ini masing-masing mencari rentak untuk kembali ke tahap terbaik menjelang saingan Piala AFF pada hujung November depan,” ujarnya.

Menyifatkan penyerang kembarnya bersama skuad kebangsaan itu adalah gandingan terbaiknya, kapten Pelita Jaya itu amat berharap prestasi mereka berdua akan mula memuncak menjelang saingan Piala AFF pada hujung November depan.

Bekas pemain Selangor, Kuala Lumpur dan Sarawak itu yang masih belum menjaringkan sebarang gol ketika beraksi bersama skuad kebangsaan sejak awal tahun ini berkata dia sendiri akan cuba meningkatkan prestasinya sendiri untuk kembali seperti ketika muncul penjaring terbanyak pada saingan Piala AFF 2010.

Bagaimanapun, Safee menjelaskan dia bukan mahu memperkecilkan kemampuan penyerang lain dan dia sendiri tidak kisah digandingkan dengan mana-mana pemain.

“Saya sudah lama bermain dengan Mat Yo dan sudah faham dengan corak permainannya, begitu juga dengan Safiq (Rahim).

“Diharapkan perlawanan persahabatan dengan Vietnam nanti akan mempertajamkan semula sentuhan jaringan saya,” katanya.

Selain Safee dan Mat Yo, Datuk K Rajagobal turut menamakan Khyril Muhymeen Zambri (Kedah), Azamuddin Akil (Pahang), Zaquan Adha Abd Razak (Tentera), Wan Zack Haikal Wan Nor (Harimau Muda A) dan Ahmad Shakir Ali (Negeri Sembilan) sebagai pilihan untuk posisi penyerang bagi menghadapi Vietnam pada 11 September ini.

Kemarau jaringan Safee kini menjadi perhatian ramai terutamanya selepas tiga aksi persahabatan sepanjang 12 hari kem latihan di Vienna, Austria bulan lalu.

Safee, 28, yang beraksi dalam dua daripada tiga perlawanan itu tidak mampu menamatkan kebuntuan jaringan.

Keadaan itu turut menyaksikan beberapa gandingan penyerang yang diuji Rajagobal turut gagal menjaringkan gol hingga menyaksikan Harimau Malaya tewas di tangan kelab Hungary, FC Gyirmot Gyor 0-2, seri 0-0 dengan Zalaegerszeg dan tewas 0-2 kepada kelab Slovakia, Spartak Myjava pada aksi terakhir.

Safee berkata, dia akan menyertai kem kebangsaan bermula Rabu ini dan kesempatan itu akan digunakannya untuknya mendapatkan rentaknya semula.