OKS: Piala SCTV uji ketahanan mental

Perlawanan dengan pasukan Garuda Muda pada kejohanan jemputan Piala SCTV 2012 Ahad malam, akan menjadi ujian penting kepada pasukan Harimau Muda.

Ong Kim Swee menegaskan perlawanan ini akan menguji pasukan terutamanya dari segi ketahanan mental dalam persediaannya bagi mempertahankan pingat emas di temasya Sukan SEA di Myanmar pada tahun hadapan.

Jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee berkata perlawanan itu akan memberi pendedahan kepada anggota baru terutamanya untuk merasai suasana bermain di hadapan ribuan penyokong pasukan lawan yang ‘kurang bersahabat’ dengan pasukan bola sepak dari Malaysia.

Berhadapan dengan pasukan Garuda Muda akan memberi pengalaman yang sangat berharga kepada para pemain muda, kata Kim Swee yang berpengalaman menyaksikan gelagat dan aksi luar biasa para penyokong Indonesia semasa pasukan Indonesia bertemu pasukan Malaysia di Stadium Utama Gelora Bung Karno di sini sebelum ini.

“Saya sering katakan jangan terlalu tertekan untuk mengejar kemenangan. Apa lagi kita semua sedia maklum setiap kali pasukan bola sepak Malaysia berhadapan dengan pasukan Indonesia, kita harus bermain di bawah tekanan yang sangat menguji ketahanan mental.

“Justeru, peluang beraksi di kejohanan SCTV ini akan menjadi bekalan buat mereka untuk beraksi di kejohanan besar yang lain termasuk Sukan SEA di Myanmar tahun depan,” katanya ketika ditemui pada acara rumah terbuka Timbalan Ketua Perwakilan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta Syed Hasrin Tengku Hussin di kediamannya di Menteng, Jakarta Pusat, pada Sabtu.

Yang turut hadir di acara itu Duta Besar Malaysia ke Indonesia Datuk Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan dan pengurus pasukan Harimau Muda Datuk Affandi Hashim.

Pasukan Harimau Muda dijadual bertemu pasukan Garuda Muda di Stadium Utama Gelora Bung Karno pada pukul 7.30 malam (8.30 malam waktu Malaysia) pada Ahad.

Antara pemain yang akan diturunkan ialah pemain Sabah, Rozaimi Abdul Rahman, Nik Mohd Shahrul Azim (Kelantan), K. Reuben (Angkatan Tentera Malaysia), Saiful Izuan (UiTM) dan dua pemain PKNS, Aminuddin Mohd Nor serta Azrif Nasrulhaq.

“Seandainya mereka beraksi cemerlang, ia satu kelegaan dan kegembiraan buat saya. Kalau menang, ia adalah bonus buat mereka dan seluruh yang mendukung bola sepak nasional,” katanya.

Selepas di Jakarta, skuad Harimau Muda dijadual ke Singapura pada 15 Sept untuk menentang pasukan Home United dan kejohanan jemputan Newspaper Cup di Vietnam pada Oktober depan. – Bernama

Jangan lupa saksikan malam ini Live stream di sini