Kumpulan Kool Muncul Semula Gara-Gara K-Pop

KUALA LUMPUR: Kumpulan Kool yang pernah popular sekitar tahun 1990-an menganggap kemunculan semula mereka masih lagi relevan bagi mewarnai dunia muzik tanah air.

Salah seorang ahlinya, Jay berkata, kumpulan itu juga sudah bersedia untuk bersaing dengan artis-artis baru yang masing-masing mempunyai kepelbagaian muzik tersendiri.

“Kami percaya, walaupun sudah agak berumur, Kool mampu menghiburkan peminat-peminat lama serta menarik perhatian golongan peminat yang baru.

“Malah kami masih lagi relevan memandangkan lagu-lagu kami pada masa dahulu sama seperti muzik K-Pop yang menjadi kegilaan anak muda sekarang ini,” katanya yang ditemui pada Majlis Mega Raya MySeniman di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Isnin.

Selain Jay, Kool turut disertai oleh Hairie, Pat, Riot dan Zack.

Tambah Jay lagi, kegilaan remaja terhadap muzik K-Pop juga membuatkan Kool mengambil kesempatan itu untuk muncul semula dengan membawakan lagu-lagu lama yang pernah popular dahulu seperti Bebas serta beberapa lagu baru menerusi album terbaru berjudul GX4 yang akan dipasarkan dalam masa terdekat ini.

Album GX4 turut menggabungkan kumpulan Shades, Nico dan AtoZ.

Dalam pada itu, Riot pula berkata, kemunculan mereka bukan sekadar suka-suka atau melepaskan rindu untuk beraksi di atas pentas, sebaliknya, mereka benar-benar serius dengan membuat persediaan selama dua tahun sebelum muncul dengan album berkenaan.

“Sebenarnya sejak tahun 2010 lagi kami sudah membuat persediaan dengan mengasah semula vokal serta berlatih menari bagi mengembalikan tenaga kelincahan kami seperti dahulu.

“Jangan terkejut, walaupun sudah berusia, kami masih lagi muda di atas pentas,” selorohnya.

Bagaimanapun, imej Kool yang akan ditampilkan masih lagi seperti dahulu tetapi berkonsepkan lebih matang.

Selain itu, Kool juga sedang sibuk dengan pembikinan menyiapkan album Kool sendiri.

Bagi yang ingin mendapat informasi terkini kumpulan itu, layari laman sosial www.facebookmcom/kumpulankool.