Arsenal menang besar

Arsenal meraih kemenangan selesa 6-1 dalam saingan Piala Capital One menentang pasukan pelawat Coventry.


Permulaan pasukan tuan rumah dalam perlawanan agak perlahan tetapi mereka mampu mendahului dengan jaringan gol pertama pemain baru Olivier Giroud pada enam minit terakhir sebelum masa rehat.

Bekas penyerang Montpellier telah menyaksikan malam perlawanan yang sukar apabila beliau terlepas penalty pada separuh masa kedua sebelum perlawanan berakhir dengan sepakan hebat melalui Alex Oxlade-Chamberlain.

Andrey Arshavin dan Ignasi Miquel turut kelibat menubuhkan benteng serangan yang kuat bersama Theo Walcott – Callum Ball telah menjaringkan gol pertama Coventry walaupun sedang dibenam 4-0.

The Gunners telah menguasai awal perlawanan tetapi ia adalah Stephen Elliot yang telah mencipta peluang untuk pasukan pelawat.

Pemain baru Franck Moussa telah melulusi pemain muda Arsenal Martin Angha dan menghantar bola kepada Elliot yang gagal menendang bola ke dalam gawang.

Coventry turut mendapat peluang kedua apabila kapten Carl Baker memberi peluang tendangan percuma kepada Richard Wood hanya untuk melihat bola melambung atas gawang.

Separuh masa kedua dimulakan dengan lebih semangat dari pasukan Coventry tetapi ia semua berakhir hanya lima minit dalam perlawanan.

Arsenal menyerlah dengan sepakan gol dari pemain sayap England Oxlade-Chamberlain. Pemain yang berumur 19 tahun itu telah mendapat bola dari Arshavin sebelum memberi tendangan rumah dari jarak 25 meter.

Bekas pemain Southampton itu hampir menjaringkan gol keduanya lima minit kemudian tetapi gagal apabila Murphy mampu menyelamatkan bola.

Gol ketiga berlaku tidak lama selepas itu apabila Giroud membimbing Arshavin untuk menyumbang gol pertamanya pada musim ini.

Percubaan kapten Arsenal Jogan Djourou ditarik apabila tandukannya diselamatkan penjaga gawang Coventry.

Nico Yennaris pun menghantar bola kepada Theo Walcott yang kemudian melulusi pertahanan Coventry untuk membawa pulang gol keempat Arsenal.

Percubaan pemain gantian Ball dan Mcsheffrey gagal sebelum Baker mamput mencipta peluang ketiga untuk Ball memasuki gol pertama Coventry.

Walaubagaimanapun, Arsenal tetap menyerlah apabila Miquel mendapat gol kelima dari hantaran Arshavin.
Walcott sempat melulusi gol keduanya pada minit terakhir perlawanan itu.

Highlight