Putus dua jari kena letupan mercun bola

GUA MUSANG – Sikap seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yang terlalu gembira dapat pegang mercun bola menerima padah apabila mercun itu meletup sebaik dicucuh rakannya mengakibatkan hujung dua jari kirinya terputus, pagi kelmarin.

Berikutan kejadian itu, mangsa Mohd Shafiq Afandi Ramlee, yang dalam keadaan berlumuran darah bukan sahaja putus hujung dua jari, tiga jari lagi turut hangus terpaksa dikejarkan ke Hospital Gua Musang (HGM) untuk menerima rawatan.

Kejadian tersebut berlaku di rumah jiran tidak jauh dari rumah mangsa di Kampung Kolam Emas, dekat sini, kirakira jam 9.30 pagi, ketika Mohd Shafiq Afandi bersama seorang lagi kakaknya, Nor Atirah, 9, pergi ke rumah jiran untuk bermain mercun.

Sebaik tiba di rumah tersebut, mangsa yang memegang mercun bola itu didatangi seorang rakan sebaya dengannya membawa mancis dan cucuh sumbu mercu berkenaan menyebabkan terus meletup.

Ketika ditemui di rumahnya, Mohd Shafiq Afandi berkata, dia sedar sumbu mercun itu dicucuh, tetapi tidak sempat untuk melontarnya lalu meletup dengan kuat di tangan sendiri.

“Adik pergi ke rumah jiran itu hanya untuk main-main bersama rakan sambil membawa sebiji mercun bola, tetapi rakan minta untuk dicucuh sumbunya menyebabkan terus meletup,” katanya.