Obama kecewa band punk dipenjara

WASHINGTON – Seorang jurucakap White House, Josh Earnest kelmarin menyatakan bahawa Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama kecewa dengan keputusan seorang hakim Rusia menjatuhkan hukuman penjara dua tahun terhadap sebuah kumpulan punk wanita yang menyanyi lagu mengkritik pemimpin negara itu, Vladimir Putin di dalam sebuah gereja di sini.

Ketika kumpulan itu menyanyi pada 21 Februari lalu, Putin masih menjadi Perdana Menteri Rusia.

Tiga anggota wanita band punk tersebut menyanyi lagu supaya Rusia diselamatkan daripada pemerintahan Putin kerana keputusannya untuk bertanding sebagai Presiden Rusia.

Putin kini menjadi Presiden buat kali kedua selepas beliau memenangi pilihan raya pada Mac lalu.

Menurut Earnest, pentadbiran Obama berasa bimbang dengan cara wanita-wanita muda itu diadili sistem kehakiman Rusia.

Anggota-anggota kumpulan itu ditangkap pada Mac lalu.

Canselor Jerman, Angela Merkel turut mengutuk hukuman tersebut dengan menyatakan ia tidak konsisten dengan nilai-nilai demokrasi Eropah.

Hakim ketika membuat keputusan dalam kamar sebuah mahkamah di Moscow menyatakan ketiga-tiga anggota band Pussy Riot itu, Nadezhda Tolokonnikova, 22, Marina Alyokhina, 24, dan Yekaterina Samutsevich, 30, didapati bersalah melakukan tindakan buas dengan sengaja untuk menghasut kebencian agama.

Ekoran hukuman itu, enam orang turut ditangkap di New York kerana menunjuk perasaan membantah hukuman tersebut.

Perhimpunan bagi menentang hukuman ke atas band itu turut berlaku di London, Kiev, Sofia, Barcelona, Brussels dan Paris.

Di Kiev, Ukraine, seorang anggota hak asasi wanita, Inaa Shevchenko turut menunjuk perasaan dengan mendedahkan payu daranya.

Seramai 30 orang penyokong kumpulan itu ditangkap di luar bangunan mahkamah di Moscow termasuk seorang pemimpin pembangkang, Sergei Udaltsov. – Agensi