Titus James Palani Bakal Ke Blackburn Rovers

Masih ingatkah lagi dengan Titus James Palani yang hebat menimbang bola suatu ketika dahulu?

Titus James Palani adalah pemain bola sepak yang berasal dari Brickfield, Kuala Lumpur. Dia saat ini adalah pemain tengah Nanteuil FC iaitu kelab District I’Oise di Perancis.

Pada awal 1999 iaitu ketika berusia 13 tahun, namanya telah menjadi topik hangat untuk para penggemar di Malaysia ketika ia dipilih oleh Kesatuan Sportis Quevilliase seleksi (USQ), yang bekerjasama dengan Le Havre AC akademi bola sepak. Pada bulan Mei 2000, ada kabar baik bagi Tito dan keluarganya, Le Havre AC panel pembinaan tertarik dengan prestasinya.

Dia meninggalkan Malaysia dalam rangka memenuhi cita-citanya untuk menjadi pemain bola sepak yang berjaya.Di Rouen , Perancis, Francis Herbert, pencari bakat yang telah bertanggungjawab atas pengurusan , kelab dan isterinya, Slyvaine Wairin, menjadi keluarga angkat Tito di Perancis .

Penyerang ini yang juga bermain sebagai pemain tengah pasukan menjadi penjaring gol terbanyak dengan 16 gol untuk Under-18 bersama Villenoy empat musim yang lalu. Dia membantu pasukannya menjadi pasukan yang kelima dalam 12 pasukan kumpulan di Paris. Villenoy juga menjadi runner-up untuk Piala FA Vaire.

Sejak Mei 2007, beliau telah berusaha untuk mendapatkan tempat di Ligue 1, di mana pilihan tersebut tetap terbuka. Setelah 7 tahun bermain bola sepak di Perancis, tujuannya adalah untuk bermain di Ligue 1. Tito telah bertanya kepada pelatih dan Villenoy FC untuk meyakinkan kelab Ligue 1 dgn bakatnya. Keinginan utamanya adalah untuk bermain bersama Paris St Germain (PSG).

Titus hampir berjaya mendapatkan kontrak bersama PSG namun disebabkan masalah dalaman kelab yang berlaku ketika itu sehingga pertukaran pengurusan kelab menyebabkan harapan beliau berkubur begitu saja.

Titus pada tahun 2010 yang lalu

Titus James telah dipanggil untuk menghadiri latihan berpusat dengan bola sepak bola Malaysia U-23 Pasukan Korat SEA Games pada Disember 2007.

Jurulatih bola sepak kebangsaan B. Sathianathan berkata kepada Tito tentang rancangannya untuk memasukkannya ke dalam pasukan 20 tahun Olimpik dan, jika semuanya berjalan dengan baik, pemain akan berada di rumah pada Jun 2007 untuk kem latihan.

Dia mengatakan Tito siap untuk menjawab panggilan-up, tetapi harus terlebih dahulu tahu penglibatannya dengan klub Division III Perancis Villenoy FC di Meaux. Sayangnya Tito gagal untuk mengesankan Sathia dan namanya terkeluar daripada skuad Korat.

Jurulatih skuad kebangsaan Bertalan Bicskei juga memberi semangat kepada Tito untuk membuktikan kebolehannya di Sukan SEA Manila pada tahun 2005, tetapi waktu itu umurnya baru 18 dan telah dimansuhkan.

Pada Jun 2008 Malaysia sekali menekankan jurulatih, B. Sathianathan untuk memanggil tito kembali bermain untuk perlawanan persahabatan menentang Chelsea. Ramai orang berharap Tito sekurang-kurangnya membuat petanda dan mendapat peluang untuk menampilkan bakat dan memenuhi impiannya untuk bermain dengan kelab ternama Eropah.

Gambar terbaru di Blackburn

 

Pada tahun 2010, Titus ada mengatakan beliau amat berminat mewakili Harimau Malaya jika diberi peluang oleh Rajagopal. Namun sehingga kini menjadi tanda tanya sama ada Rajagopal yang tidak berminat ataupun Titus sendiri.

Berita terbaru yang diterima ialah Titus akan menyertai ujian bersama kelab Liga Perdana England iaitu Blackburn Rovers dalam masa terdekat ini. Perkara ini disahkan oleh Pengarah Bolasepak mereka iaitu Shebby Singh.

Menurut akhbar The Star, Titus, 26, yang kini bersama kelab Perancis, Normandy telah menjalani perbincangan awal dengan penasihat globak Blackburn, Shebby Singh.

“Saya mengenali Titus sejak dia berumur 11 tahun. Kini saya bertemunya yang telah dewasa. Walaupun saya belum lihat dia beraksi, saya sebagai penasihat global akan pastikan dia mendapat percubaan di Rovers,” kata Shebby kepada The Star.

Walaubagaimanapun, Titus tidak akan mengalami masalah permit pekerjaan seperti Saffe Sali, Safiq Rahim (Cardiff City) dan Syed Adney (Middlesbrough).

“Saya rasa Titus tidak akan mempunyai masalah berkenaan permit kerja dan dia telah bersama Liga Perancis selama 10 tahun,” kata Shebby lagi.

“Titus akan mempunyai kelebihan kerana dia sudah biasa dengan keadaan cuaca di Eropah, bahasa dan budaya.”

Sementara itu, Titus juga turut teruja kerana akhirnya mendapat peluang untuk membuktikan dirinya di England.

“Saya tahu jika saya berjaya, saya akan menjadi rakyat Malaysia pertama untuk beraksi di England. Saya telah bersaing dalam liga Perancis dan saya tahu bagaimana rasanya beraksi di Eropah,” kata Titus.

Alangkah menariknya jika Titus dapat bermain bersama Harimau Malaya di Piala AFF nanti.