Persebaya Hampir Malukan QPR


Persebaya gagal untuk mengikat pasukan Liga Perdana Inggeris Queens Park Rangers dalam perlawanan persahabatan yang diadakan di Stadium Bung Karno, apabila tewas tipis 2-1 kepada kelab London itu.

Penjaga gol Radek Cern dimasukkan untuk menggantikan Robert Green pada separuh kedua oleh Mark Hughes setelah Green telah membuat satu kesilapan dalam separuh masa pertama menyebabkan Fernando Soler menjaringkan gol sulung perlawananan pada minit ke-17.

Mendahului 1-0 tidak bertahan lama. QPR mampu menyamakan kedudukan pada minit ke-26 setelah mendapat penalti selepas pertahanan Otavio Dutra mengasari Fabio di kawasan pinalti. Adel Taarabt telah berjaya menyempurnakan sepakan tersebut.

Hughes juga termasuk James Mackie dengan QPR bermain dengan lima pemain tengah. Hasilnya, pada separuh kedua, mereka bermain lebih agresif.

Taufiq juga gagal untuk menyebarkan ancaman Persebaya selepas rembatannya tersasar. Pada minit ke-64, Hughes meletakkan dua pemain, iaitu Shaun Wright-Phillips dan Max Ehmer.

Pada minit ke-67, Bobby Zamora menjaringkan gol selepas menerima membantu James Mackie.

Pemain yang dinanti-nantikan, Park Ji Sung akhirnya dimasukkan pada minit ke-70. Ji Sung menggantikan SambaComment Diakite. Di samping itu, Hughes juga menggantikan Fabio termasuk Michael Harriman.

Andik Vermansyah hanya dimasukkan menggantikan Hamza Yusuf pada min ke-70. Oleh itu, Andik hanya diberikan kira-kira 13 minit untuk bermain.

QPR mula mengusai perlawanan pada separuh masa kedua namun pada minit2 akhir separuh kedua ini, kedua-dua pasukan seperti buntu untuk menjaringkan gol. Jaringan 1-2  bertahan sehingga pengadil meniup wisel berakhir penamat.