Kelantan Juara Liga Super

KUALA LUMPUR: Kelantan berjaya mempertahankan Piala Liga Super yang dimenangi pasukan itu musim lalu apabila membelasah Perak 6-0 di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Bharu, malam ini.

Kemenangan ke-17 daripada 24 perlawanan liga itu membolehkan mereka memungut 57 mata, berkelebihan tujuh mata daripada pencabar terdekat, Lions XII dari Singapura dengan masing-masing masih mempunyai dua baki perlawanan.

Kelantan adalah pasukan ketiga yang berjaya mempertahan piala itu sejak ia diperkenalkan pada 2004 yang dimenangi oleh Pahang, selepas Kedah melakukannya pada 2007 dan 2008 serta Selangor pada 2009 dan 2010.

Pada perlawanan malam ini, skuad The Red Warriors membuka tirai jaringan menerusi Indra Putra Mahayuddin pada minit ke-17 sebelum Mohammed Ghaddar Mahmoud menggandakan jaringan dua minit kemudian selepas memanfaatkan bola hasil lorongan Indra Putra.

Kapten skuad The Red Warriors,Mohd Badhri Mohd Radzi menambah derita pasukan pelawat dengan gol ketiga, empat minit kemudian menerusi sepakan kencang dalam kotak penalti untuk menewaskan Mohd Nasril Nourdin di gawang Perak.

Keputusan LIGA SUPER 2012 (Sabtu, 7 Julai 2012):

Sabah [1-3] Terengganu
Kedah [0-2] Negeri Sembilan
PKNS [0-1] Felda Utd
Kelantan [6-0] Perak
KL [0-4] Selangor
T-Team [1-1] Johor