Manchester United Masih Hebat

SUNDERLAND – Pengurus Manchester United, Alex Ferguson terpaksa akur de- ngan kejayaan Manchester City memena- ngi gelaran juara Liga Perdana England kelmarin.

City melakar kejayaan itu selepas menewaskan Queens Park Rangers (QPR) 3-2 pada aksi terakhir liga musim ini di Stadium Etihad meskipun United mencatat kemenangan 1-0 ke atas Sunderland.

Meskipun berkongsi 89 mata, City dinobatkan selaku juara selepas memiliki kelebihan empat gol berbanding United.

Ferguson tidak mahu bersikap rasis dengan membuat perbandingan antara reputasi United dengan beberapa keja- yaan yang dilakar City termasuk mena- matkan kemarau gelaran liga selama 44 tahun itu.

Namun, pengurus veteran kelahiran Scotland itu berkata, masih banyak yang perlu dilakukan City untuk menyamai re- kod United.

“Mereka boleh meneruskan kejayaan seperti ini. Itu adalah yang kamu jangka- kan tetapi sejarah kelab kami masih me- mihak kepada kami.

“Kami tidak perlu bimbang mengenai situasi itu. Saya fikir, kami memiliki seja- rah yang hebat, lebih baik daripada kelab lain dan mereka perlu tempoh selama 100 tahun untuk menyamai sejarah kami,” kata Ferguson.

Meskipun sudah berusia 70 tahun, Ferguson berazam untuk menjadi orang pertama yang akan menyekat City daripada mengulang kejayaan itu musim depan.

“Kami menerima cabaran ini. Kami adalah sebuah pasukan yang hebat,” kata Ferguson.

Tidak mahu mendabik dada, beliau te- tap memuji kebangkitan City untuk mengungguli gelaran musim ini.

“Bagi pihak United, saya ingin mengu- capkan tahniah kepada jiran kami ini. Ia suatu pencapaian yang hebat kerana ini adalah saingan Liga Perdana England. Ia bukan satu liga yang mudah. Liga ini paling sukar di dunia dan mereka (City) layak menjuarainya.

“Saya masih ingat, pada awal musim lalu saya pernah memberitahu bahawa kejayaan mengutip 82 mata sudah cukup untuk menjuarai gelaran liga musim ini. Kami berjaya melepasi catatan itu tetapi ia tidak mengubah apa-apa kerana kami tetap di tangga kedua.

“Sudah 25 tahun saya di sini (Old Trafford) dan telah banyak perkara yang saya rasai. Mungkin sudah tiba waktunya untuk kami akan menilai semula kesila- pan kami,” katanya. – AFP