Kim Swee cuba kombinasi baru

Jurulatih pasukan kebangsaan Bawah-22, Ong Kim Swee masih tidak tahu pasukan terbaik beliau untuk pusingan kelayakan AFC Bawah-22 di Myanmar bulan depan.

Anak buah Kim Swee, yang kini sedang menjalani latihan di Eropah, akan menentang Honved hari ini.
Mereka telah ditewaskan dalam perlawanan pertama mereka 5-0 oleh Ferecvaros pada 23 Mei. Mereka kemudian seri 2-2 dengan pasukan Brazil XI pada hari Ahad.

Pasukan itu jelas terjejas oleh ketiadaan Mohd Fadhli Shas, yang sedang berlatih dengan pasukan kebangsaan K. Rajagobal, dan Amer Saidin, yang cedera.

Kim Swee, yang membuat eksperimen dengan mengalihkan pemain pertahanan kiri Fandi Othman ke tengah untuk bermain di sebelah Shahrul Saad, berkata beliau gembira dengan persembahan mereka.

Beliau menambah bahawa perlawanan Honved akan memberi gambaran yang lebih baik tentang kelemahan pasukannya.

“Saya tidak kesah jika kami gagal untuk memenangi satu perlawanan pun di sini. Kami perlu ingat bahawa tumpuan kami adalah untuk AFC,” kata Kim Swee.

“Perlawanan-perlawanan ini akan menjadi satu ujian yang baik untuk para pemain pertahanan kami. Saya merasakan bahawa Fandi, yang mempunyai pengalaman di peringkat antarabangsa, boleh mengambil alih sebagai salah satu daripada pemain pertahanan tengah.

“Fandi bermain dengan agak baik di tengah tetapi tidak masuk akal untuk mengharapkan dia boleh menjadi sebaik sebagai Amer atau Fadhli dalam masa yang singkat.

“Pada masa ini, saya melihat pemain yang ada dan bereksperimen dengan skuad, terutamanya di bahagian pertahanan.”

Kim Swee juga berkata pasukan itu perlu mengekalkan tumpuan dan fokus sehingga akhir perlawanan.

“Mereka masih muda dan perlu memperbaiki aspek ini,” kata Kim Swee.

Mereka akan menentang FK Dukla di Banska Bqstrica pada 5 Jun untuk perlawanan terakhir mereka di Eropah dan kemudiannya ke Wuhan, China, untuk perlawanan menentang skuad Bawah-22 China pada 10 Jun.

Pasukan itu akan kembali ke Malaysia untuk bermain satu lagi persahabatan menentang pasukan Bawah-22 Timor pada 14 Jun sebelum ke Yangon untuk kelayakan AFC.