Gol Rooney Diundi Sebagai Gol Terbaik Liga Perdana

LONDON: Tendangan libas aras kepala Wayne Rooney ketika Manchester United menentang Manchester City pada musim lepas, Februari lalu telah diundi oleh peminat sebagai gol terbaik dalam tempoh 20 tahun Liga Perdana Inggeris.

Ia telah diumumkan pada Khamis.

Usaha akrobatik Rooney, yang memberikan United kemenangan 2-1 dan membantu mereka memenangi gelaran penggal lepas, adalah gol tunggal di kalangan calon-calon sejak 10 tahun kebelakangan ini .

Gol Swivel Dennis Bergkamp ketika menentang Newcastle United pada tahun 2002 dan gol rakan sepasukan Thierry Henry menentang Manchester United pada tahun 2000 masing-masing berada di tempat kedua dan ketiga.

Liga Perdana dalam satu kenyataan berkata beratus-ratus ribu peminat telah mengundi dan tiga gol terbaik teratas menerima lebih daripada separuh undi awam, dengan Rooney meraih 26 peratus, Bergkamp 19 peratus dan Henry 15 peratus.

“Saya membesar menonton Liga Perdana Inggeris, diundi sebagai gol terbaik dalam sejarah Liga Perdana adalah perasaan yang sangat menggembirakan,” kata Rooney.

“Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua peminat yang mengundi saya.”

Bekas pemain United, David Beckham memenangi anugerah 10 tahun lepas pada tahun 2002 untuk gol dari garisan tengah ketika menentang Wimbledon pada tahun 1996.

Satu siri anugerah termasuk perlawanan sebaik, gol terselamat dan gol terbaik telah dilancarkan untuk sempena 20 tahun Liga Perdana Inggeris dengan keputusan diambil dari pengundi dalam talian pada minggu-minggu akan datang.

Rooney gagal menghasilkan gol menakjubkan yang sama dalam perlawanan menentang City yang menang 1-0, meninggalkan gelaran yang digenggam dengan dua permainan yang tinggal.

Jom layan gol dari Rooney (2012) dengan gol dari David Beckham (2002)

Yang ni plak gol terbaik dari David Beckham untuk anugerah pada 2002